Pažeidėjai dažniausiai teisinasi nežinoję apie TIPK leidimą, nepagalvoję, kad nemažai jų išardytų automobilių dalių (amortizatoriai, akumuliatoriai, degalų filtrai ir kt.) yra pavojingos atliekos, keliančios grėsmę ir aplinkos, ir žmonių sveikatai. Kadangi šios dalys netinkamos parduoti, jomis atsikratoma, kaip ir ardymo metu susidariusiomis gumos, plastiko ar stiklo atliekomis, užteršiant aplinką – išmetama atokesnėse miško vietose, deginama, sukišama į komunalinių atliekų konteinerius ir pan.

„Nežiniuku“ apsimetė ir praėjusią savaitę šiauliečių aplinkosaugininkų išaiškintas pažeidėjas. Jis senus automobilius ardė išsinuomotame angare Žemaitės gatvėje. Jau šalia angaro aplinkosaugos pareigūnus pasitiko kelių automobilių griaučiai, o viduje tarp ardomų transporto priemonių ir chaotiškai išmėtytų jų dalių – bedarbiu prisistatęs vyriškis. Jam neliko nieko kito, kaip prisipažinti, kad neteisėtai ardo automobilius ir pardavinėja jų detales.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Šiaulių miesto agentūros pareigūnai pažeidėjui pateikė privalomąjį nurodymą nedelsiant nutraukti neteisėtą veiklą ir perduoti automobilių atliekas teisėtai veikiančiai atliekų tvarkymo įmonei. Jam taip pat teks sumokėti administracinę baudą.

Nelegaliems automobilių ardytojams gali būti skiriama nuo 289 iki 579 eurų bauda, tam tikrais atvejais – skaičiuojama žala aplinkai.

Aplinkosaugininkai primena, kad norint užsiimti netinkamų naudoti transporto priemonių ardymu reikia gauti TIPK leidimą, pavojingų atliekų tvarkymo licenciją ir užsiregistruoti atliekų tvarkytojų valstybės registre.