Sumedžiojo šerną ir stirniną

Varėnos rajono agentūros vedėjas Vytautas Butkevičius GRYNAS.lt teigė, kad aplinkosaugininkų reidas vyko apie pirmą valandą nakties, Žilinų kaime, Jakėnų seniūnijoje.

„Yra toks medžiotojų būrelis „Žilinai“, jų medžioklės plotuose buvo sustabdytas automobilis „Audi A6” ir tame automobilyje buvo išdarinėto šerno skerdiena ir nušautas stirninas, - pasakojo aplinkosaugininkas. - Stirninas dar buvo nedarinėtas. Medžioklės lapas buvo, bet neturėjo licencijos, nebuvo ir įrašų medžioklės lape, o stirninams dar reikalinga ir licencija. Kadangi nieko neįrašė į medžioklės lapą, bus skaičiuojama žala.“
Citata
Pažeidėjai automobilyje pastebėti apie pirmą valandą nakties, o kol buvo apžiūrėta medžioklės vieta, apklausti medžiotojai atėjo ir rytas – išsiskirstyta tik apie pusę 8 valandos ryto.

V.Butkevičius skaičiuoja, kad už sumedžiotą šerną ir stirniną dviem automobilyje buvusiems medžiotojams bus išrašyta apie 10 tūkst. litų žala gamtai. Taip pat bus paskirta bauda už administracinio teisės kodekso pažeidimą – 3-6 tūkst. Lt bei atimta teisė medžioti. Anot aplinkosaugininko, iš pažeidėjų atimtas automobilis šiuo metu yra nuvarytas į policijai priklausančią saugojimo aikštelę ir jo likimą spręs teismas.

Kiek laiko tęsis teisminės procedūros, pašnekovas nedrįso spėti, tačiau sutiko, kad teismui priėmus pažeidėjams nepalankų sprendimą, šie dar turės teisę jį apskųsti.
Brakonierių automobilyje rastas stirninas

Gali būti pirmas atvejis Lietuvoje

Paklaustas, ar sugauti prasižengę medžiotojai priešinosi automobilio atėmimui, aplinkosaugininkas purtė galvą – su sprendimu sutikta be didelių ginčų. Tačiau pati pažeidimo įforminimo procedūra užsitęsė kone visą naktį. Pažeidėjai automobilyje pastebėti apie pirmą valandą nakties, o kol buvo apžiūrėta medžioklės vieta, apklausti medžiotojai atėjo ir rytas – išsiskirstyta tik apie pusę 8 valandos ryto.
Brakonierių automobilyje rastas stirninas
„Patys automobilį nuvarė, pridavėm, išrašėm protokolą, šautuvai irgi pas mus liko, - pasakojo V. Butkevičius. Jis teigė, kad kol kas negalima sakyti, kad tiek automobilis, tiek ginklai yra konfiskuoti, nes tai nuspręs teismas.
Iš brakonierių paimtas šautuvas

Apie Varėnos rajone užfiksuotus brakonierius ir galimai iš jų konfiskuotiną automobilį trečiadienį pasisakė ir aplinkos viceministras Linas Jonauskas. Jis, dalyvaudamas paskutinėje aplinkos ministro Valentino Mazuronio spaudos konferencijoje, akcentavo visos Aplinkos ministerijos komandos nuveiktą darbą priimant pataisas, sugriežtinančias brakonierių atsakomybę už nelegaliai sumedžiojamus žvėris ir galimybę konfiskuoti jų nusikaltimo įrankius – ne tik ginklus, valtis, bet ir automobilius.

„Šiąnakt Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) inspektorių išaiškintas pažeidimas, kuomet brakonieriaujant ir nelegaliai medžiojant gyvūnus buvo naudojamas ir automobilis. Gali būti, kad tai bus pirmas atvejis, kai bus konfiskuotas automobilis, o ne tik atimti ginklai“, - sakė L. Jonauskas.