Graži pajūrio gamta džiugina dažno poilsiautojo akis, prie jos įpratę ir vietiniai gyventojai, todėl bet kokie planuojami pokyčiai niekada neapsieina be pasipriešinimo, kritikos, abejonių ir tam tikrų baimių.

Kyla arši diskusija, ar planuojami pokyčiai pasitarnaus visuomenės labui, ar patenkins tik siauro suinteresuotų asmenų rato poreikius? Vietiniai sako, kad planuojamas kelias nereikalingas ir siūlo rinktis dviračių ar pėsčiųjų taką. Savivaldybė atskleidžia kitą šios istorijos pusę.

Nusprendė pasirinkti kelią vietoj takelio

Klaipėdietis Ramūnas kreipėsi į GRYNAS.lt redakciją su skundu, kad Klaipėdoje užsimota naikinti nuostabų kraštovaizdį prie Melnragės molo ir ten tiesti kelią. Vietiniai pasipiktinę – šioje vietoje auga retos gubojos, augmenija, kuri būdinga tik pajūriui. Jie sako nesuprantantys, kam reikalingas kelias ten, kur nėra intensyviaus eismo ir siūlo verčiau tiesti pėsčiųjų taką, nenaikinant gražiai nuaugusių medžių bei kitos augmenijos.

„Melnragėje šalia molo, kur yra unikalus gamtos kampelis, savivaldybė sugalvojo daryti nebūtiną kelią, nežinau, kieno ten interesai. Mes, vietiniai, visi ten turime privažiavimą, juk nereikia kiekvienam privažiuoti. Visos ten augančios gubojos, kurios į raudonąją knygą įrašytos (raudonojoje knygoje šių augalų neradome – red. past.), visas kraštovaizdis keisis, juk bus ir dujos išmetamos, ne visi automobiliai važinėja su katalizatoriais“, - piktinosi vietinis gyventojas, išsigandęs planuojamų pokyčių.

Anot jo, ten vešinti augalija yra pasiekusi savo apogėjų, todėl jeigu bus pradėtos tiesti trinkelės, klojamas asfaltas, unikalus pajūrio kampelis pasikeis negrįžtamai.
M. Černiūtė-Amšiejienė
Įvairių bandymų šią gatvę paversti gyvenamųjų namų vidiniais kiemais būta ir anksčiau. Šiuo metu gatvė yra tik iš dalies - yra pakloti inžineriniai tinklai, kai kurie privažiavimai, tačiau visuomenei praėjimas šioje vietoje yra apsunkintas.

„Po trijų-keturių metų mes nematysime to, ką matome dabar. Netgi miesto gyventojai, atėję pasivaikščioti, visai kitaip viską matys“, - kalbėjo Ramūnas. Jo žiniomis, Klaipėdos savivaldybė svarstė dvi alternatyvas – kloti pėsčiųjų taką arba tiesti kelią automobiliams, tačiau panašu, kad apsistojo prie antrojo varianto.

Ramūnas sako, kad vietiniai palaikė pėsčiųjų tako idėją, nes ta vieta – visų, ji skirta rekreacijai, bet jeigu bus nutiestas kelias automobiliams, padidės tarša. „Kam tas kelias, jeigu lygiagrečiai yra dar vienas“, - nesuprato Ramūnas.

Vyras pripažino nežinantis, kokiu tikslu savivaldybė tokį kelią planuoja tiesti ir kada gali prasidėti darbai.

Kelias suplanuotas dar 1995 metais

Savo ruožtu Klaipėdos miesto savivaldybė, komentuodama skaitytojo nupasakotą situaciją, sakė, kad jokie faktai nuo vietinių nėra slepiami, o ir visas kelio projektas, informacija apie jo detalųjį planą viešai prieinama savivaldybės tinklalapyje.

Savivaldybės atstovai taip pat akcentavo, kad net kelis kartus vyko viešos diskusijos, kuriose galėjo dalyvauti visi norintys.

„Rengiant detalųjį planą buvo surengti du vieši aptarimai, kuriuose galėjo dalyvauti visi norintys ir išsakyti savo pasiūlymus. Trečias, galutinis viešo svarstymo susirinkimas įvyko liepos 8 dieną Klaipėdos miesto savivaldybės patalpose“, - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė.
Klaipėdietis Ramūnas
Visos ten augančios gubojos, kurios į Raudonąją knygą įrašytos (Raudonojoje knygoje šių įrašytų augalų neradome – red. past.), visas kraštovaizdis keisis, juk bus ir dujos išmetamos, ne visi automobiliai važinėja su katalizatoriais.

Jos teigimu, Kopų gatvės pratęsimas yra suplanuotas dar 1995 metais patvirtintame detaliajame plane ir šis sprendimas nekeičiamas: „Įvairių bandymų šią gatvę paversti gyvenamųjų namų vidiniais kiemais būta ir anksčiau. Šiuo metu gatvė yra tik iš dalies - yra pakloti inžineriniai tinklai, kai kurie privažiavimai, tačiau visuomenei praėjimas šioje vietoje yra apsunkintas. Šioje vietoje gatvė būtų nuraminto- neintensyvaus eismo, tačiau jos įrengimas užtikrintų vienos iš lankomiausių miesto rekreacinių teritorijų pasiekiamumą.

Melnragės paplūdimiai yra arčiausiai miesto ir juose gausu lankytojų, gyventojai mielai važiuoja ir prie šiaurinio molo. Šiais metais yra patvirtintas „Rekreacinių teritorijų nuo Švyturio g., Melnragės, Girulių iki Karklės dviračių takų, paviršinių nuotekų, upelių sutvarkymo ir kraštovaizdžio“ specialusis planas, kuriame šioje vietoje numatytas Melnragės kopų parkas“, - aiškino M. Černiūtė-Amšiejienė.

Kada nuties - nežino

Specialistė patvirtino Ramūno išsakytus žodžius, kad buvo svarstyti du variantai – vienas su gatve, kitas su pėsčiųjų-dviračių taku, tačiau apsispręsta rinktis kelią. Vis dėlto, nors šios gatvės sprendiniai detaliai suplanuoti jau 1995 metais, iki šiol ji nėra nenutiesta ir pasakyti, kada šie darbai bus pradėti – sudėtinga.

„Artimiausiuose savivaldybės planuose nėra šios gatvės tiesimo. Tokie darbai turėtų būti vykdomi kartu su kopų parko įrengimu ir visos šios teritorijos pritaikymu rekreacijai. Visa Melnragė yra šalia uosto, o Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija rengiasi bendrojo plano rengimui ir tuomet žada atskleisti savo planus. Kol kas savivaldybė sulaukia daug priekaištų dėl planuojamų rekreacinių komercinių objektų artimoje uostui aplinkoje. Todėl gatvės ir parko įrengimas greitai neplanuojamas“, - patikino valstybės tarnautoja.