Tikrindami iš medžiotojų gautą informaciją Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nuvyko į nurodytą vietą šalia Kazitiškio kaimo (Ignalinos r.) esančiame miške. Čia aptiktas tauriojo elnio kailis, vidaus organai su šonkauliais ir briedžio kanopos. Netoliese rasta ir kitų dorojimo atliekų – briedžio galva su ragais, kanopos. Aiškiai matėsi, kad gyvūnas sugautas kilpa.

Netoliese aptiktos dar 2 paspęstos kilpos iš virvutės ir 8 kilpos iš plieninio troso. Dėl galimai padarytos didelės žalos gamtai aplinkosaugininkai kreipėsi į Utenos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą.

Netoliese, maždaug už 1,5 km nuo šios vietos, vienkiemyje, aptikti trys piliečiai. Apžiūrėjus jų sodybą rastas neregistruotas, nelegaliai laikomas medžioklinis šautuvas, žvėrienos skerdiena, šoviniai.

Taip pat rasta statomų tinklų, medžioti kilpoms naudojamo plieninio lyno.
„Bendri operatyvūs aplinkosaugininkų, policijos pareigūnų ir medžiotojų veiksmai ir profesionalumas neleis šiems brakonieriams likti nenubaustiems. Pažeidėjų padaryta žala gamtai yra milžiniška, todėl ir atsakomybė turės būti atitinkama“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas, minėti asmenys sulaikyti 48 valandoms. Preliminariais paskaičiavimais, gamtai padaryta žala gali siekti apie 60 tūkst. Lt.

Viceministras: žala bus didžiausių istorijoje

Pirmadienį aplinkos viceministras Linas Jonauskas GRYNAS.lt teigė, kad tai yra vienas įžūliausių šių dienų brakonieriavimo atvejų. Tokių dalykų Lietuvoje jau seniai nebuvo. Anot jo, trijų vietinių gyventojų pasigamintose kilpose buvo rasti du briedžiai ir elnias. Žvėris radę aplinkosaugininkai informaciją perdavė policijai. Ir netrukus įtariamųjų namuose buvo atlikta krata, kurios metu buvo surastas nelegalus medžioklinis šautuvas, šovinių ir žvėrienos, kuri šiuo metu tiriama. Taip pat buvo rastas trosas, iš kurio galimai buvo pagamintos kilpos.

L. Jonauskas atskleidė, kad aplinkai padaryta milžiniška žala, kuri greičiausiai sieks 60 tūkst. litų. „Tai turėtų būti trečia pagal dydį gamtai padaryta žala nuo to laiko, kai sustiprinome aplinkos apsaugos kontrolę. 100 tūkst. litų žala buvo fiksuota Utenos regione už neteisėtai sugautus ungurius. Antra pagal dydį žala priskaičiuota Vilnelėje sugavus daugybę šlakių. Tuomet ji siekė virš 70 tūkst. litų. O dabartinė žala taip pat turėtų įeiti į istoriją kaip didžiausia“, - kalbėjo aplinkos viceministras.

Pašnekovės sakė, kad atsižvelgiant į nelegaliai laikytą ginklą ir aplinkai padarytą didžiulę žalą yra iškelta baudžiamoji byla, todėl 48 valandoms ir buvo sulaikyti brakonieriai. Taip pat jis konstatavo, kad aplinkosaugininkai ir policijos pareigūnai puikiai atliko savo darbą. Sekmadienį per pietus viceministras gavo žinią apie nustatytą brakonieriavimo atvejį, o dar tą patį vakarą pažeidėjai buvo sulaikyti.

„Brakonieriai gyveno labai nuošalioje vietovėje ir manė, kad niekada nepaaiškės jų juodi darbai. Tačiau taip nebuvo. Pareigūnai viską išsiaiškino ir tikiuosi, kad nuo atsakomybės brakonieriams išsisukti nepavyks“, - teigė L. Jonauskas.

Pastebėję panašų aplinkosaugos pažeidimą nedelsdami praneškite bendruoju pagalbos telefonu 112.