Ichtiologas Kęstutis Skrupskelis teigė, kad savaitgalį Kuršių marių pakrantėje pastebėti moliuskai yra įprasti šiai vietovei. Jų mariose labai daug ir šių organizmų kritimas nėra naujiena. Ir čia pat jis įvardijo šio reiškinio priežastis: „Išsamesnių moliuskų masinės žūties tyrimų, kiek man yra žinoma, atlikta nebuvo. Manyčiau, jog greičiausiai tokį masinį kritimą lėmė deguonies stygius. Šiltesnėmis vasaros pabaigos ar rudens pradžios dienomis tai nėra retas reiškinys. Mažiau tikėtina virusinės infekcijos versija, žinoma ją reiktų patikrinti, nes didžiąją dalį į krantą išmestų moliuskų sudarė viena ir ta pati rūšis.“

Pašnekovas abejojo dėl to, kad moliuskus galėjo pražudyti po galimos ekologinės nelaimės pasklidusi tarša. Tačiau jis sutiko, kad apskritai marių tarša gyvūnijai daro neigiamą poveikį. „Manau, kad tai retai, tačiau pasitaikantis reiškinys, neabejotinai susijęs su biologiniu Kuršių marių užterštumu (padidėjusiu laisvo fosforo ir azoto kiekiu)“, - GRYNAS.lt sakė K. Skrupskelis.

Pasidomėjus, kas nutiks vandens paviršiuje plūduriuojantiems moliuskas, ichtiologas teigė, kad dėl jų nerimauti tikrai nereikia, nes labai greitai pamario gyventojai jų daugiau nebematys: „Moliuskų rinkti neverta, atostogų sezonas baigėsi ir būrių išsigandusių turistų, bėgančių iš Kuršių Nerijos dėl pasklidusio kvapo, tikrai nebus, o artimiausios savaitės metu moliuskai supus, dalį jų sules paukščiai, likučiai bus nuplauti į Kuršių marias, kur toliau dalyvaus biologiniame medžiagų cikle.“

Moliuskų specialistas, Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus darbuotojas Albertas Gurskas taip pat nesureikšmino šios situacijos. Anot jo, šie organizmai yra trumpaamžiai ir šių kiautų visada galima rasti Ventės rago pakrantėje. „Nuotraukose moliuskų matėsi labai daug. Tačiau tai yra natūralus gamtos reiškinys, tik šį kartą gal kiek ryškesnis. Moliuskai krito ir vėjas į vieną vietą sunešė kiautus. Bet grėsmės tikrai nėra“, - ramino specialistas.

Aplinkos apsaugos agentūros Jūrinių tyrimų departamento direktorius Algirdas Stankevičius teigė, kad toje vietoje, kur buvo pastebėti kritę moliuskai, šiuo metu atliekami tyrimai. Bandoma išsiaiškinti, ar nebuvo pasklidusi tarša. Visgi jis tokią versiją neigia.

„Mūsų laivas dabar ten dirba. Aš nemanau, kad buvo tarša ar kitos specifinės priežastys. Man atrodo, kad viskas dėl gamtinių sąlygų. Prie Ventės rago tokių sraigių visada daug randu. Jei būtų buvusi tarša, būtų kritę ne tik moliuskai. Už juos yra žymiai jautresnių organizmų. Manau, kad baigėsi moliuskų gyvenimo ciklas ir vėjas juos suplukdė į krantą“, - aiškino specialistas.