Netoli Vilniaus centro, Šnipiškėse, Kalvarijų gatvėje, be leidimų pradėjo dygti vienuolikos aukštų daugiabutis. Kontroliuojančios institucijos surašė savavališkų statybų aktą bei nurodymą nugriauti statinį, tačiau statytojai atsipirko bauda, o leidimą gavo gerokai iškilus pastatui.

Statybos buvo savavališkos

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Vida Aliukonienė GRYNAS.lt pateikė atsakymą, jog statybos iš tiesų buvo savavališkos.

„11-os aukštų pastatas statomas žemės sklype, kurio adresas - Kalvarijų g. 84. Inspekcijos Vilniaus skyrius, tikrindamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos pranešimą apie galimai savavališką statybą, nustatė, kad žemės sklype Vilniuje vykdoma savavališka statyba. Statytojui UAB „Network Solutions LT“ šių metų spalio 9 dieną buvo surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas iki kitų metų balandžio 9 dienos nugriauti savavališkai pastatytą statinį. Taip pat statytojui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir išsiųstas teismui dėl nuobaudos paskyrimo“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Vadovaujantis galiojančiu teisiniu reglamentavimu, statytojas turi teisę savavališką statybą įteisinti, gaudamas statybą leidžiantį dokumentą, kai tokio statinio statyba toje vietoje pagal galiojančius teisės aktus yra galima. Gaunant statybą leidžiantį dokumentą privaloma sumokėti įmoką už savavališkos statybos įteisinimą.

Šį kartą statytojas pasinaudojo šia teise. Tačiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija savo darbo dar nebaigė. Dabar tikrinama, ar statybos leidimas išduotas teisėtai.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija 2015 metų spalio 27 dieną išdavė leidimą statyti naują statinį Kalvarijų g. 84. Šiuo metu inspekcijos Vilniaus skyrius tikrina statybą leidžiančio dokumento išdavimo teisėtumą ir statomo statinio atitiktį projekto sprendiniams“, - paaiškino V. Aliukonienė.

Bauda – daugiau nei 11 tūkstančių eurų

GRYNAS.lt paklausė Vilniaus miesto savivaldybės, kaip atsitiko, kad jos pašonėje nelegalios statybos pastebėtos tik joms gerokai įsibėgėjus.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė GRYNAS.lt teigė, kad dabar leidimas jau išduotas, o bauda buvo sumokėta.

„Dėl daugiabučio gyvenamojo namo pradėtų statybos darbų be galiojančio statybos leidimo buvo surašytas savavališkos statybos aktas. Statytojas 2015 spalio 21 dieną dieną sumokėjo nustatyto dydžio (11249.40 eurų) įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, ką ir numato LR Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymas“, - informavo A. Petrauskienė.

Pasak jos, statytojai leidimo prašė balandžio pabaigoje: „Daugiabučio gyvenamojo statyba ties Giedraičių ir Daugėliškio gatvių kampu numatyta detaliuoju planu, o projekto derinimo procedūros buvo pradėtos 2015 m. balandžio mėn. – pirminis prašymas išduoti leidimą registruotas 2015 balandžio 21 dieną.“

Teigė suklydę

Įmonė „Network Solutions LT“, kuriai buvo surašytas savavališkos statybos aktas, dabar jau pakeitė pavadinimą ir tapo UAB „Projektai ir statyba“. GRYNAS.lt pasidomėjo, kodėl įmonė pradėjo statybas nesulaukusi leidimų.

Įmonės atstovas Alvydas, nesutikęs įvardyti savo pavardės, taip ir negalėjo pateikti konkretaus atsakymo.

„Turėjome gauti leidimą, bet užstrigome kitoje vietoje su derinimais, pradėjome statybas, bet Statybos inspekcija atvažiavo ir padarė mums nelegalią statybą. Bet mes susimokėjome baudas, viską susitvarkėme ir dabar gavome leidimus statybai. Čia buvo mūsų klaida: kas dirba - tas klysta. Mes galvojome, kad leidimas bus greitai, bet užtrukome. Mes už tą klaidą susimokėjome“, - teigė Alvydas.

Paklaustas, ar didelę baudą teko sumokėti, pašnekovas atsiduso: „Patikėkit, ne tūkstančiais, o dešimtimis tūkstančių.“

Aplinkos ministras: dažniausiai įstatymus pažeidinėja stambūs vystytojai

GRYNAS.lt paprašė įvertinti situaciją, kai statybos Vilniaus centre prasidėjo nesulaukus leidimų, aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką. Jis teigė, kad jeigu tokių atvejų Lietuvoje daugėja, galima būtų pagalvoti ir apie baudų didinimą.

Kęstutis Trečiokas

„Mes esame ne vienoje srityje nuėję baudimo keliu ir griežtiname baudas. Žinoma, baudos turi būti adekvačios padarytam pažeidimui. Reikėtų iš vieno atskiro atvejo nedaryti išvadų, tačiau esant tendencijai, reikia griežtint baudas. Na, jeigu pavieniai atskirti atvejai, kurie iš nežinojimo ar iš nachališkumo kažką padaro, manau, kad čia griežtai žiūrėti turėtų savivalda, kuri išdavinėja leidimus. Ji turi įspėti, kad ne visada viskas yra sutvarkoma. Leidimą atimti yra labai lengva, bet jį vėliau įteisinti nėra taip paprasta, gali atsitikti taip, kad statytojas patirs didelių nuostolių. Jeigu tokių atvejų daugėja, reikėtų panagrinėti ir galima pagalvoti ir apie baudų didinimą“, - sakė K. Trečiokas.

Pasak ministro, dažnai įstatymus pažeidinėja stambūs vystytojai: „Tokie precedentai yra negeri. Jeigu pavyksta po to įsiteisinti, kartais žmonės galvoja, kad aną kartą pavyko, pavyks ir šį kartą. Reikėtų pasižiūrėti, kad tuo nebūtų piktnaudžiaujama. Kartais iš nežinojimo arba dėl valdininkų vilkinimo taip atsitinka, tai suprantama. Tačiau negalima savivaliauti, o po to bandyti atbuline data įteisinti. Baudos nėra mažos, bet žinote, man ir jums tai atrodytų didelė bauda – keli tūkstančiai.B jeigu tai yra vystytojas, kuris daro milijoninius projektus, jis vis tiek įdeda tai į savo kaštus ir paskui už tai sumoka klientai. Privatus namelio ar tvartelio statytojas tikrai to nedaro arba nebent tai daro iš nežinojimo, bet dažniausiai piktybiškai stato nekilnojamojo turto vystytojai.“

A. Salamakinas: jeigu žmogus neturi proto, įstatymu neįkrėsi

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas, paprašytas įvertinti susidariusią situaciją, teigė GRYNAS.lt teigė, kad įstatymuose spragų nemato.

Algimantas Salamakinas

„Saugikliai jau yra sudėti ir Statybos įstatyme, ir kituose įstatymuose, bet jeigu pas žmogų proto nėra, tai negi įkrėsi įstatymu. Yra įvairių atvejų, jeigu žmogus visus leidimus gavo, kaip Kauno rajono Kamšos drasutinio atveju, atsakomybę turi nešti tie, kas išdavė leidimus. Visais kitais atvejais, kai yra statybos be leidimų, tokie namai turi būti nuversti, nes reikia laikytis įstatymo“, - sakė A. Salamakinas.

Vis dėlto, pasak jo, jeigu statyti toje vietoje yra leidžiama, o žmogus tiesiog neturi leidimo, galima taikyti tik baudą: „Jeigu žmogus jau išsiliejo pamatus, bet dar nebaigė derinti popierių ir svarbiausi įstatymai nepažeisti, tai reikia bausti už tai. Bet jeigu statoma vietose, kur yra uždrausta statyti, reikia namus griauti. Jeigu toje vietoje galima statyti, tai ne taip blogai, didelės žalos valstybei nepadaryta. Tačiau nemanau, kad įstatyme yra kažkokios spragos dėl savavališkos statybos. Tiesiog visko visur pasitaiko.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.