Pastato pamatai gyventojams užminė mįslę

„Panašu, kad nemaža dalis kaimynų vis dar spėlioja, kas čia per pastatas išdygs Balsių-Žaliųjų ežerų gatvių sankirtoje, prie autobusų žiedo. Kažkaip slaptokai viskas vyksta. Kažkur šioje vietoje ateityje turėtų būti tiesiamas dviračių takas, tad nesinorėtų, jog ir vėl būtų „šaukštai po pietų“ ginant visuomeninį interesą“, - svarstė gyventojai.

Pasak Balsių bendruomenės narės pasakojimo, statybos vyksta jau kurį laiką: „Šią vasarą prasidėjo statybos. Informacija ten buvo labai įvairi, gyventojai svarstė, ar ten turgelis, ar parduotuvėlė, ar grožio salonas, gal ten išnuomos kažkam.“

Verkių seniūnas Vaclavas Gulbinovičius GRYNAS.lt patikino, kad tai yra privatus sklypas, kuris priklauso privačiam asmeniui. Vis dėlto jis negalėjo įvardyti nei savininko, nei tikslaus sklypo adreso.

Statybos leidimo nėra

Vilniaus miesto savivaldybės žiniomis, statybos leidimo sklype, kurio kadastrinį numerį pateikė VTPSI, nėra išduota.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybų dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė GRYNAS.lt informavo, kad būtent pagal šį kadastrinį numerį joks statybos leidimas nėra išduotas.

VTPSI atlieka tyrimą

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė GRYNAS.lt teigė, kad inspekcija dėl statybų teisėtumo atlieka tyrimą.

„Inspekcijai šis atvejis žinomas, atliekamas statybos teisėtumo tyrimas. Statomo statinio faktiniai duomenys užfiksuoti vietoje, statytojas iškviestas į Vilniaus skyrių, prašant pateikti visus turimus su statyba susijusius dokumentus“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Aplinkos viceministrė: statytojai bijo inspekcijos nurodymų

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė GRYNAS.lt teigė, kad nepaisant visų įžūlių nelegalių statybų atvejų, ji mano, kad statytojai bijo VTPSI nurodymų.

D. Matonienė

„Labai blogai, kad daug nesąžiningų žmonių yra Lietuvoje. Mes ir darome teisės aktų pakeitimus, esame parengę visą įstatymų pakeitimų paketą naują, kur yra labai daug sugriežtinimų. Ir toliau darysime pakeitimus. Jeigu dar randa kažkokias landas, reikia pasižiūrėti, gal tai yra pasekmė ankstesnių teisės aktų, jeigu tai senesnės statybos“, - kalbėjo D. Matonienė.

Paklausta, kodėl ne kartą yra sakiusi, kad nelegalių statybų Lietuvoje mažėja, kai į viešumą lenda vienas po kito įžūlūs atvejai, viceministrė teigė, kad tokia yra statistika: „Bendra statistika rodo, kad tokių atvejų mažėja, šiandien neteigiu ir neneigiu, aš sakau, kokia yra statistika, kurią pateikia VTPSI. Nesąžiningas statytojas šiaip jau yra ne vienas nubaustas ir nusigriovęs savo lėšomis ir yra labai daug teisminių procedūrų. Manau, kad jie labai rizikuoja ir mes imsimės priemonių, kad jie finansiškai pajustų nuostolius.“

Pasidomėjus, ar atgrasymo priemonės yra efektyvios, nes ir šis atvejis parodo, kad statytojai nebijo nei inspekcijos nurodymų, nei varginasi gauti statybų leidimus, D. Matonienė buvo kitokios nuomonės: „Aš tai manau, kad jie bijo. Ką parodė ir tvorų akcijos, kad labai daug žmonių patys nusigriovė, nes žinojo, kad mokės nemažas baudas.“