Prieš kelis mėnesius Aliaskoje vykusios Arkties konferencijos metu Prezidentas Obama kalbėjo: „Klimato kaita jau pradėjo niokoti mūsų žemės ūkį, ekosistemas, mūsų vandens ir maisto atsargas, mūsų energetiką, infrastruktūrą, sveikatą ir saugumą – tai vyksta jau šiandien… ir su kiekvienais metais šios problemos mastas auga.“

Šias problemas stengiamasi spręsti, pavyzdžiui, pasitelkiant Prezidento Obamos parengtą Švarios energijos planą, tačiau turime atkreipti dėmesį ir į kitas aplinkosaugos problemas, kurios gali išryškėti dėl klimato kaitos sukeliamų padarinių.

Viena šių problemų yra svarbų vaidmenį žemės ūkyje atliekančių apdulkintojų – tokių trapių padarų kaip bitės, paukščiai, šikšnosparniai ir drugeliai – populiacijos mažėjimas. Juk nuo jų priklauso 87-ios iš pagrindinių 115-ios maistinių kultūrų – tai yra 35 proc. pasaulio maisto produkcijos. Vien bitės apdulkina 80 proc. visų vabzdžių apdulkinamų augalų. Jei jos išnyktų, išnyktų ir daug vaisių bei daržovių rūšių.

Jungtinėse Amerikos Valstijose susirūpinimas šia problema yra toks didelis, jog Baltieji Rūmai netgi yra parengę Nacionalinę strategiją bičių ir kitų apdulkintojų gerovei skatinti. Šioje strategijoje išvardyti veiksmai, kuriais JAV sieks per ateinančius penkerius metus sumažinti bičių kolonijų nykimą, padidinti monarcho drugelių populiaciją ir atkurti ar išplėsti apdulkintojams skirtus milijonus akrų besidriekiančius plotus.

Lietuva taip pat gali pasigirti turtinga bitininkystės istorija ir kultūra. Medus užima svarbią vietą lietuvių maisto kultūroje ir gyvenime. Norėdama pademonstruoti mūsų bendras pastangas išsaugoti mažąsias mūsų darbštuoles pakviečiau ilgametę patirtį sukaupusį bitininką mano rezidencijoje įrengti avilį. Kelis mėnesius mokėmės ir mokėme kitus apie tai, kokį svarbų vaidmenį mūsų gyvenimuose, ūkyje ir kultūroje atlieka apdulkintojai apskritai, ir bitės konkrečiai. Iš vienintelio mūsų avilio gautas medaus derlius buvo rekordiškai didelis!

Nors mūsų avilio pirmojo sezono darbai jau baigti, ketiname ir toliau kalbėti apie apdulkintojų padėtį bei ieškoti kūrybingų ir veiksmingų būdų jiems pagelbėti. Mūsų avilį piešiniais papuošę vienos mokyklos mokiniai sužinojo apie bičių svarbą ir, jei paprašytumėte, jie mielai jums papasakotų apie bičių teikiamą naudą. Be to, kitas valstybes Lietuvoje atstovaujančius diplomatus taip pat paraginome pasvarstyti apie panašų avilio įrengimo projektą ir pasiūlėme pasidalinti savo patirtimi. Per ateinančius kelis mėnesius ketiname rengti diskusijas, skirtas aptarti augantį ryšį tarp apdulkintojų išsaugojimo, žemės ūkio eksporto ir kitų aplinkosaugos problemų.

Galbūt drugelių, paukščių, šikšnosparnių ir bičių populiacijos mažėjimas nėra tokia akivaizdi ir dramatiška problema kaip ledynų tirpimas ar stiprios audros, tačiau to padariniai yra ne mažiau rimtesni, o atsakas turi būti kompleksiškas ir sudėtingas. Neabejotinai atėjo laikas mums susitelkti ir atrasti sprendimą, kaip apsaugoti šiuos darbščius padarėlius, gyvenančius ir dirbančius šalia mūsų, kol dar ne vėlu.