Išplaukę į Sartų ežerą labai jau atsargiai, baikščiai dairydamiesi aplinkui, piliečiai ištraukė išvakarėse pačių statytus tris statomus tinklus ir jau sutemus nešėsi savo lobį į namus.

Tik nenujautė piliečiai, kad Rokiškio rajono aplinkos apsaugos agentūros ir Panevėžio RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos inspektoriai, surengę bendrą reidą, jau seniai kitoje ežero įlankos pusėje laukdami pasaloje stebi jų neteisėtus veiksmus.

Ar tai taip nepasisekė (o gal ir labai pasisekė, žinant šių dienų neteisėtai sugautų žuvų kainą) minėtiems brakonieriams, kad su trim tinklais nebuvo sužvejoję nė vienos žuvytės?

Už „Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklų” pažeidimą brakonierių laukia administracinės baudos nuo 400 iki 1000 Lt. (nuo 115,85 iki 289,62 eurų). Be baudų dar bus konfiskuoti visi pažeidimo padarymo įrankiai - trys statomi tinklai ir irklinė valtis.

Žvejyba tinkliniais ne mėgėjiškos žūklės įrankiais – vienas populiariausių brakonieriavimo būdų. Žvejojama visais metų laikais, tinklai statomi ir po ledu. Didžiausia žala padaroma žuvų neršto metu, kai sugaunamas gana didelis jų kiekis. Vandens telkiniuose paliekami tinklai užtveria žuvų migracijos kelius.

Brakonieriavimas – nelegali medžioklė ar žvejyba. Ši veikla šiuo atveju yra neteisėta, nes naudojamas nelegalus žvejybos būdas ar priemonės. Piliečiui gręsia bauda, įrankių konfiskavimas bei žalos gamtai atlyginimas. Tai ne pirmas atvejis, kai sugautas įstatymo pažeidėjas stengiasi išsisukti. Dažniausiai sugauti brakonieriai teisinasi nežinoję, ką daro arba "praranda" atmintį ir negali pasakyti, iš kur pas juos atsirado draudžiami įrankiai.

Išskiriamos šios pagrindinės mėgėjiškos žūklės rūšys: žūklė plūdine meškere, žūklė dugnine meškere, žūklė museline meškere, spiningavimas, velkiavimas, jūrinė žūklė, poledinė žūklė, povandeninė žūklė. Lietuvoje labiausiai paplitusi žūklė plūdine meškere bei spiningavimas, tačiau populiarėja ir dugninė bei muselinė žūklės. Žiemą visuose Lietuvos vandens telkiniuose, išskyrus Baltijos jūrą, dažniausiai taikoma poledinė žūklė. Žvejojant būtina laikytis reikalavimų ir nenaudoti nelegalių priemonių, turėti leidimus bei pasiimti leidžiamą kiekį žuvies.