Perki naujas – palik senas

Ūkininkas, įsigydamas žemės ūkio technikos padangas, turi teisę nemokamai pardavėjui palikti naudotas padangas, skirtas tam pačiam transporto priemonės tipui. Pardavėjas privalo priimti tiek senų padangų, kiek klientas nuperka naujų. Padangų platintojas padangų pirkėją privalo informuoti apie pirminį importuotoją, pateikusį į LR rinką pirkėjo įsigyjamas padangas, šio importuotojo finansuojamas padangų atliekų surinkimo sistemas, t.y. servisus, atliekų surinkimo aikšteles.

Prie kiekvienos parduodamos padangos, platintojas privalo pirkėjui pateikti raštišką informaciją:

• kuris padangų atliekų surinkėjas, kokiomis sąlygomis ir kur priims nebenaudojamas padangas;

• kas skiria finansavimą padangų atliekų tvarkymui;

• padangų atliekų surinkėjo kontaktus (telefonas, elektroninis paštas), kad pasikeitus padangas pardavėjo nenurodytuose servisuose, šie servisai turėtų galimybę pasinaudoti importuotojo finansuojama sistema ir papildomai neįskaičiuotų padangų atliekų sutvarkymo kaštų į teikiamų paslaugų kainą.

Asmuo, nusipirkęs padangas be šios raštiškos informacijos iš pardavėjo, prisiima prievolę būti apmokestintas antrą, o gal būt ir trečią kartą už padangų atliekų tvarkymą.

Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės skirtos tik gyventojams

Žemės ūkio technikos padangos yra priskiriamos prie atliekų, susidarančių vykdant ūkinę veiklą, todėl šios atliekos negali būti šalinamos gyventojams skirtose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, ar atliekų priėmimo punktuose. Už ūkinės veiklos atliekų priėmimą ir apdorojimą privaloma mokėti Įstaigos dalininkų nustatytą mokestį.

Primename, kad tik į Kairių didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę (adresu, Bertužių kaimas, Šiaulių g. 24, Kairiai) galima mokamai pristatyti žemės ūkio technikos padangas. Vienos tonos priėmimo kaina – 40,34 eur su PVM.

Iš gyventojų nemokamai rajono didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje per metus priimami 4 vnt. lengvojo automobilio padangų.

„ Visi Lietuvos piliečiai turi žinoti, kad įsigiję padangas iš neatsakingo pardavėjo, tampa mažesniais ar didesniais teršėjais. Nuvežę padangas į atliekų priėmimo aikšteles, užkrauna sutvarkymo mokesčių naštą visiems mokesčių mokėtojams. Palikę nelegaliai įsigytas padangas montavimo įmonėse, sutvarkymo mokestį užkrauna konkrečiam servisui, o tai iškelia paslaugų kainas, na o išmetę padangas ten kur papuola, tampa ne tik teršėjais, bet ir kenkėjais“ – teigia Padangų importuotojų organizacijos direktorė Danguolė Butkienė.