Per šių metų sausio–birželio mėnesius iš viso įmonė surinko 8326 tonas atliekų. 72 procentus bendrovės surenkamų atliekų sudaro pavojingosios atliekos. Daugiausia – akumuliatoriai, alyva, padangos, statybinės medžiagos, turinčios asbesto, užterštos šluostės, tepaluotas vanduo.

„Jau kelerius metus stebime atliekų surinkimo augimo tendenciją. Ją siejame su rinkos plėtra, didėjančiomis gamybos apimtimis, augančiu įmonių sąmoningumu ir griežtėjančia aplinkosaugos institucijų kontrole. Pastebime, kad šalies verslininkai labiau rūpinasi savo reputacija ir aktyviau domisi, ar jų įmonės atliekos tvarkomos tinkamai, – teigė „Žalvario“ komercijos direktorius Linvydas Pilkauskas. – Vis dėlto kalbant apie pavojingųjų atliekų tvarkymą, jis tiesiogiai priklauso nuo valstybės kontrolės.“

Anot L. Pilkausko, dažniausiai šiuo metu kyla problemų dėl pavojingųjų atliekų identifikavimo. Dėl neišmanymo ar neatsakingumo pavojingosios atliekos priskiriamos nepavojingosioms, todėl yra tvarkomos nesilaikant aplinkosaugos reikalavimų ir neturint tinkamos įrangos.

Iš visų „Žalvario“ surinktų atliekų 5060 tonų sudaro automobilių atliekos. Jų kiekis išaugo 9 procentais, lyginant su praėjusių metų sausio–birželio duomenimis. Daugiausia iš šių, pavojingosioms priskiriamų, atliekų surinkta akumuliatorių, alyvos, padangų, absorbentų. Didžioji dalis automobilių atliekų perdirbus virsta žaliava ir yra naudojama pakartotinai, likusios panaudojamos šilumos energijai gauti.

Ryškiausią atliekų surinkimo augimą „Žalvaris“ fiksavo iš pramonės įmonių. Per pirmąjį šių metų pusmetį iš pramonės įmonių surinkta 3266 tonos atliekų – 57 proc. daugiau, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Pramonės atliekų augimą rodo ne tik surinktų atliekų kiekis, bet ir pastebimi pokyčiai aplinkoje – neberasime nuotekų vamzdžių, išvestų tiesiai į upes, vis mažiau ir tokių įmonių, kurių kiemus „puošia“ atliekų kalnai. Kita vertus, ekstremalių situacijų, kurias tenka likviduoti dėl neatsakingo įmonių elgesio, vis dar pasitaiko“, – pastebėjo L. Pilkauskas.

Iš pramonės įmonių daugiausia surenkama pavojingomis medžiagomis užterštos medienos, dažų ir lako bei klijų ir hermetinių atliekų, užterštų pakuočių, asbesto turinčių statybinių atliekų, naftos produktais užteršto vandens, pašluosčių.