Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) pareigūnai, vykdydami akciją „Lydeka“, surengė daugiau kaip 50 reidų ir išaiškino 87 pažeidėjus. 22 atvejais buvo padaryti grubūs aplinkosauginiai pažeidimai, kuomet buvo žvejojamos ir gaudomos lydekos. Akcijos metu konfiskuoti 7 bučiukai, 3 tinklai, 3 žeberklai, 2 ledo grąžtai, 2 bridkelnės, 13 meškerių ir per 60 skritulių ir šakotinių. Paskaičiuota gamtai padarytos žalos už daugiau kaip 2000 eurų. Ir paskirta baudų už beveik 5000 eurų.

Lydekas buvo draudžiama gaudyti nuo Naujųjų metų iki balandžio 20 dienos. Taip pat šiuo laikotarpiu buvo draudžiama žvejoti masalui naudojant gyvą žuvelę. Visgi šių ribojimų paisė ne visi žvejai mėgėjai. Pasitaikė ir piktybinių brakonieriavimo atvejų, kuomet lydekos buvo gaudomos ne tik meškerėmis ar šakotinėmis, bet naudojant žeberklus, bučiukus ar net tinklus.

Vienas brakonierius Šiauliuose buvo sulaikytas net keturis kartus. 51-erių J.V., gyvenantis soduose netoli Rėkyvos ežero, lydekas gaudė ir bučiukais, ir žeberklais. Aplinkosaugininkai iš šiauliečio paėmė tris žeberklus du bučiukus ir numovė dvejas bridkelnes. Vyrui paskirta baudų ir priskaičiuota atlyginti gamtai padarytą žalą už beveik 1500 eurų.
Konfiskuoti žvejybos įrankiai

Daugiausiai reidų surengė ir daugiausiai pažeidėjų išaiškino ŠRAAD gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai. Jiems aktyviai talkino ir neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai. Jie išviso surengė 22 reidus ir nustatė per 50 pažeidėjų.

Inspektoriai perspėja, kad atsakomybė už nelegalią lydekų žvejybą gresia ne tik jų neršto metu. Vienos žvejybos metu galima paimti ne daugiau kaip tris lydekas ir jos negali būti mažesnės nei 45 cm. Mažesnės net ir kabliuku sužalotos lydekos turi būti nedelsiant paleistos į vandenį. Už kiekvieną mažesnę lydeką nei 45 cm ar papildomą teks atlyginti po 158,5 eurų už gamtai padarytą žalą. Taip pat laukia administracinė atsakomybė iki 289 eurų bei pažeidimo įrankių konfiskacija.