Savaitgalį Karina Čikitova buvo rasta išsekusi, bet gyva, ištvėrusi 11 dienų laukinėje Sibiro gamtoje, kur oro temperatūra naktį nukrinta žemiau nulio ir kur ji galėjo maitintis tik uogomis. Gelbėtojai sako, kad jos išgyvenimas prilygsta stebuklui.

Mergaitė iš savo kaimelio Rusijos Sachos regione su šunimi išėjo liepos 29 dieną, pas tėvą į netoliese esantį kitą kaimelį.
Gelbėtojas Afanasijus Nikolajevas
Buvome tikri, kad šuo visą tą laiką buvo šalia mergaitės, šildė ją naktį ir baidė laukinius žvėris.

Tačiau tėvas buvo išvykęs gesinti miško gaisro ir mergaitė tikriausiai pati patraukė į mišką jo ieškoti.

Retai apgyvendintame regione, kur autochtonai jakutai gyvena iš medžioklės ir šiaurės elnių, nėra mobiliojo ryšio ir mergaitės motina tik po keturių dienų suprato, kad jos duktė pati viena išėjo į Sibiro taigą.

Nors buvo vykdoma didžiulė paieška, persilaužimas įvyko tik tada, kai Karinos šuo pargrįžo į kaimą, kuriame gyvena vos aštuoni žmonės. Šuniui grįžus, gelbėtojai jo pėdomis galėjo pasiųsti paieškos šunis.

„Buvome tikri, kad šuo visą tą laiką buvo šalia mergaitės, šildė ją naktį ir baidė laukinius žvėris“, – televizijai „Zvezda“ sakė gelbėtojas Afanasijus Nikolajevas.

Kai šuo grįžo, gelbėtojai pamanė, kad Karina tikriausiai žuvo, nes oro temperatūra tame rajone naktimis jau krinta žemiau nulio.
Gelbėtojas Artiomas Borisovas
Tiesiog neįtikima, kad ji sveika, kai miške tiek laukinių žvėrių.

Televizijos pranešime sakoma, kad paieškos komanda dirbo palei upelius ir pievose, o į mišką eidavo tik lydima specialiųjų pajėgų, nes rajone yra labai daug lokių.

Gelbėtojas: tiesiog neįtikima

Po dviejų dienų paieškos komanda aptiko Karinos pėdsakus ir rado ją gulinčią aukštoje žolėje maždaug 6 kilometrai į šiaurę nuo jos kaimo, sukrėstą, bet gyvą.

Ji buvo pametusi savo batukus ir ėjo basomis. Mergaitė taip pat buvo netekusi nemažai svorio.

„Ji nieko nekalbėjo, ... tik tyliai verkė ir tiesė rankutes, – laikraščiui „Komsomolskaja pravda“ sakė savanoris Artiomas Borisovas, kuris pirmasis pastebėjo Kariną. – Ji iškart paprašė vandens ir maisto“.

„Tiesiog neįtikima, kad ji sveika, kai miške tiek laukinių žvėrių, – laikraščiui sakė regiono gelbėtojų tarnybos atstovas. – Suaugęs žmogus neišgyventų – jis kankintų save baisiomis mintimis“.

Mito upės vandeniu ir uogomis

Televizija parodė mergaitę išplėstomis akimis, su trikotažiniais marškinėliais ir tamprėmis, kuri buvo ką tik atsigėrusi vandens, o paskui buvo nunešta į sraigtasparnį.

Ji sakė, kad valgė uogas ir gėrė vandenį iš upės.

Sachos gubernatoriaus įstaiga pranešė, kad Karina yra pagrindinėje regiono ligoninėje Jakutsko mieste ir sparčiai atsigauna.

Gydytojai vietos žiniasklaidai sakė, jog jos pėdos yra tokios žaizdotos, kad ji nelipa iš lovos ir niekur nepaleidžia motinos, bet yra geros nuotaikos ir jau pradėjo šypsotis.

Sachos regionas Rusijos šiaurės rytuose yra vienas atokiausių šalyje ir garsėja ledinėmis upėmis, amžinuoju įšalu ir turtinga gamta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)