Mokyklos vadovo Kęstučio Varpioto, kuris, be kita ko, yra ir aktyvus neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius , iniciatyva iš „Žaliojo taško“ mokykla gavo 40 komplektų konteinerių, skirtų atliekų rūšiavimui.

Kiekviename komplekte yra po 3 spalvotus konteinerius - popieriui, stiklui ir plastmasei. Dalyvaujant Plungės rajono aplinkosaugininkams konteineriai pristatyti mokiniams.

Konteineriai bus pastatyti kiekvienoje klasėje ir koridoriuose. Taip mokiniai bus mokomi saugoti gamtą.

Aplinkosaugininkai mokinius ragino aktyviai rūšiuoti atliekas bei raginti tai daryti draugus ir tėvelius.
Plungėje mokiniai bus mokomi rūšiuoti atliekas

Lietuvoje į sąvartynus kasmet išvežama maždaug 3 milijonai tonų įvairių atliekų. Dauguma jų ilgai išlieką nesuirusios. Pavyzdžiui, kad suirtų plastiko pakuotės, reikia 200 metų. Stikliniai buteliai suyra per 900 metų. Todėl labai svarbu atliekas rūšiuoti ir tai daryti geriausia ten, kur atliekos susidaro – namuose, darbe, mokykloje.

Tai labai paprasta, tereikia įvairias atliekas išskirstyti į atitinkamus konteinerius: popieriui, plastmasei, stiklui ir mišrioms atliekoms. Rūšiuodami atliekas sumažiname atliekų tvarkymo išlaidas, išsaugome sveiką aplinką, sukaupiame antrinių žaliavų, taupome gamtos išteklius. Gaminti naujus daiktus iš antrinių žaliavų daug paprasčiau, pigiau, mažiau teršiama aplinka. Kuo daugiau naudojama antrinių žaliavų, tuo daugiau sutaupoma žemės turtų.

Rūšiavimo taisyklės:

- į rūšiavimo konteinerius meskite tik sausą pakuotę. Šlapia pakuotė gali sudrėkinti ir kitas ir suprastinti jos kokybę. Tai ypač aktualu popieriui, nes šlapias popierius tampa tarsi košė ir yra nebetinkamas perdirbti.

- į popieriaus konteinerį meskite tik plastiku nepadengtą popierių. Toks popierius netinkamas perdirbti, tad meskite jį į bendrą atliekų konteinerį.

- nemeskite į rūšiavimo konteinerius pakuočių nuo įvairių cheminių medžiagų: skiediklių, valiklių, dezinfekcijos priemonių, įvairių statybose naudojamų skysčių (gruntas, dažai ir pan.). Į konteinerius taip pat negalima mesti kitų pavojingų medžiagų, tam yra skirtos atliekų surinkimo aikštelės.

- atkreipkite dėmesį, kad Lietuvoje nėra metalui skirto rūšiavimo konteinerio. Skirtingos įmonės metalą priima į skirtingus konteinerius: plastiko arba stiklo. Paskaitykite užrašus ant konteinerių prieš mesdami.

- nepamirškite, kad priduodant metalą, galite gauti pinigų. Į konteinerius rekomenduojama mesti tik įvairią pakuotę ar kitas smulkias atliekas. Didesnių gabaritų metalines atliekas priduokite į metalo laužo supirkimo punktą.

- buityje gali pasitaikyti įvairių atliekų ir gali būti sunku pasirinkti tinkamą konteinerį, bet pasistenkite logiškai nuspręsti, kuris konteineris tai atliekai tinkamiausias. Jei konkreti atlieka Jums akivaizdžiai nepanaši nei į popierių, nei į plastiką, nei į stiklą arba tai mišrios sudėties daiktas/pakuotė – greičiausiai ji nebus perdirbama, meskite į buitines atliekas.

Auksinė rūšiavimo taisyklė: jei tikrai nežinote ar mesti – vistiek meskite. Perdirbimo įmonėse dirbantys darbuotojai patys atsirinks jiems tinkamas perdirbti pakuotes, tačiau darykite tai proto ribose.

Prieš pradedant rūšiuoti, reiktų tinkamai pasiruošti. Galima nusipirkti tris šiukšlių kibirus, į kuriuos mesite atliekas – taip bus lengviau jas sumesti į rūšiavimo konteinerius. Taip pat galima įsigyti vieną didelį standų maišą, į kurį galėsite mesti visas rūšiuojamas atliekas. Tokiu atveju reikėtų pasirūpinti, kad metama pakuotė būtų sausa ir švari ir nesuteptų kitų atliekų.