Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavę pranešimą iš medžiotojų apie Žiegždrių miške statomas kilpas laukiniams gyvūnams gaudyti ir nuvykę į nurodytą vietą surado prie nusvirusių ir nuvirtusių medžių pastatytas kilpas. Toks brakonieriavimo būdas yra vienas bjauriausių.

Brakonieriui išaiškinti buvo nutarta panaudoti paslėptas vaizdo stebėjimo, fiksavimo ir perdavimo priemones. Jau ne pirmą kartą pažangios technologijos palengvina varginantį aplinkosaugininkų darbą, šį kartą jos taip pat nenuvylė. Miške paslėptų kamerų nufilmuotam ir tokiu būdu demaskuotam brakonieriui teks patuštinti kišenę.

Įtariamas brakonieriavimu asmuo buvo stebimas gana ilgai ir tik surinkus pakankamai nenuginčijamų įrodymų (kilpų statymo ar tikrinimo faktų). Peržiūrėję slaptomis kameromis padarytus įrašus aplinkosaugininkai pamatė juose užfiksuotą vyrą, kuris miške stato ir tikrina kilpas.

Nustačius pažeidėjo asmenybę ir gyvenamąją vietą buvo atliktas patikrinimas, kurio metu buvo surinktos brakonieriaus pastatytos kilpos ir surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Brakonieriui gresia bauda nuo 869 EUR (3000 LTL) iki 1738 EUR (6000 LTL) su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Įdomus faktas – kieme lakstė tas pats šuo su kuriuo pažeidėjas kartu tikrindavo ar pastatytose kilpose yra įkliuvęs laimikis, o pats brakonierius patikrinimo dieną vilkėjo tuos pačius drabužius su kuriais ir buvo užfiksuotas vaizdinėje medžiagoje, bestatantis kilpas.

Visgi GRYNAS.lt kalbinti pareigūnai aiškino, kad kilpininkų pastaruoju metu sugaunama vis mažiau. Anot jų, kai buvo pakeltos baudos, tokių pažeidimų pastebimai sumažėjo. Dabar medžioklės pažeidimų užfiksuojama žymiai rečiau nei žvejybos.

Pareigūnai džiaugiasi apie tokius brakonieriavimo atvejus pranešančių piliečių sąmoningumu. Jų ir šiuolaikinių technologijų pagalba pavyko išaiškinti dar vieną brakonieriavimo atvejį.

Aplinkosaugininkai vis dažniau pažeidėjus bando sugauti moderniųjų technologijų ir miške paslėptų slaptų kamerų pagalba. Taip pavyko išaiškinti ne vieną brakonieriavimo atvejį. Aplinkosaugininkai teigia, kad padidėjus baudoms ir žaloms už neteisėtai sumedžiotus gyvūnus brakonieriams Lietuvoje prasidėjo sunkmetis, todėl kad lengviau būtų apsisaugoti nuo aplinkosaugininkų ir išsisukti nuo atsakomybės, jie pradėjo burtis į gerai organizuotas grupes.

Neseniai aprašėme atvejį, kai Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams tik po kelių mėnesių įtempto darbo pavyko išaiškinti vieną iš tokių organizuotų grupių Kėdainių rajone. Aplinkosaugininkai pasinaudojo modernia vaizdo stebėjimo, fiksavimo ir perdavimo įranga, kuri veikia nuotoliniu būdu.