Valdas konkursui atrinko Valstybinės miškų tarnybos prie Aplinkos ministerijos Miškų kontrolės skyriaus teritorinių poskyrių specialistai.

Šiemet pavyzdingiausiai Lietuvoje savo privačių miškų valdas tvarkė Steponas ir Jolanta Vaitkai iš Telšių r. (I vieta), Stanislovas Bagdonas iš Šiaulių r. (II vieta) ir Robertas Šiugžda ir Jurbarko r. (III).

Konkursas skatina dalintis gerąja patirtimi

Aplinkos ministro padėkas bei ministerijos ir partnerių prizus nugalėtojams įteikė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

„Džiaugiuosi, kad turime tiek daug aktyvių mūsų visų brangiu turtu – miškais – besirūpinančių žmonių. Atsakingas šių žmonių požiūris į gamtą ir savo nuosavybę – sektinas pavyzdys mums visiems“, – mano viceministras L.Jonauskas.

Lietuvos miško savininkų asociacija šį konkursą organizuoja jau 9-erius metus. Pasak LMSA valdybos nario Romualdo Cicėno,  konkurso tikslas išsiplėtė. Organizatoriai neprognozavo, kad mažuose sklypeliuose ūkininkaujančių, neturinčių specialaus išsilavinimo žmonių veikla gali būti įdomi profesiniu požiūriu, efektyvi ekonomiškai. Todėl dabar šio konkurso tikslas – ne tik surasti ir paskatinti šiuos žmones, bet ir paskleisti jų patirtį.

Pastaraisiais metais taip pat aktyvėja LMSA narių ir bendradarbiaujančių įmonių noras prisidėti prie gražios iniciatyvos puoselėti miškus – kasmet skiriama vis daugiau prizų už išskirtines ir skatintinas iniciatyvas (beržynų, jaunuolynų ugdymą, apsaugos priemonių taikymą, miško žvėrelių priežiūrą, saugų darbą ir kt.). 

Apie nugalėtojus:

I vieta Lietuvos Respublikoje. Steponas Vaitkus - tai žmogus, kuris viską daro pats. Vyras baigė du aukštuosius mokslus: inžinieriaus-mechaniko ir miškų ūkio inžinieriaus, vėliau sukūrė, konsolidavo 128 hektarų privačią valdą, pats savo rankomis atlieka čia visus darbus.
Steponas Vaitkus. Lietuvos miško savininkų asociacijos nuotr.

Stepono valdoje, kaip ir pastarųjų dviejų metų nugalėtojų, miškininkystė nėra stipriausia vieta. Pagal planą padaryti retinimo ir atvejinis pagrindinis kirtimai, pagal taisykles vyksta miško atkūrimas, tvarkingi riboženkliai ir ribinės linijos. Tačiau investicijų mastas, technologinis ir infrastruktūrinis miško sutvarkymas nustelbia viską.

Iš konsoliduoto 128 hektarų ploto tik apie trečdalį sudarė miškas, visa kita,- karklynai. Dabar jų vietoje - išpuoselėtos pievos ir miško želdiniai. Visame plote sutvarkyta infrastruktūra: miške - valksmai, pravažiavimai, laukuose, - takai ir keliukai, iškasta 17-ka tvenkinukų, įrengti du apžvalgos bokšteliai.

II vieta Lietuvos Respublikoje - Stanislovas Bagdonas. Šio miško savininko valdos nuo 2010-ųjų kasmet pristatomos „Pavyzdingai tvarkomos privačios miško valdos“ konkurse ir visuomet pasižymėjo sklypo infrastruktūros tvarkymu bei racionaliu miško naudojimu (savalaikiai kirtimai ir kirtimo atliekų panaudojimas biokurui), tačiau šiemet radome ir įdomesnių dalykų: padarytas įvažiavimas į miško aikštelę, stovi suoliukas, iškelti keli inkilai, taip pat pritaikyti išskirtiniai sprendimai miškininkystės srityje.

Atlikti einamieji kirtimai pušyne, maždaug 3 hektarų plote, nedarant specialių valksmų, nepažeidžiant miško paklotės, nėra C klasės medžių. Baltalksnyne, 2 hektarų plote prieš trejus metus atliktas atrankinis kirtimas, po laja pasodinta eglė, kasmet atliekama želdinių priežiūra - šalinama žolinė augmenija, lapuočių atžalos, avietės.

Rezultatas akivaizdus: eglaitės jau davė pirmąjį didesnį ūglį. Mišku užsodinta apie 12 hektarų pievų, dalis iš jų  - be ES paramos. Kadangi žemė nederlinga, daugiausiai įveista pušies ir beržo, šiek tiek eglės.

Stanislovas Bagdonas - statybininkas, todėl visus inžinerinius darbus prižiūri pats asmeniškai. Tai - kelių remontas, griovių kasimas, pralaidų statymas, biokuro gamyba.

Į mišką Stanislovas žiūri pragmatiškai: „Tai finansinė nauda ir edukacinė veikla,“ - sako jis. Tačiau neslepia, kad šios veiklos rezultatai ir tiesiog buvimas miške atneša moralinį pasitenkinimą. Jo 39 ha valda buvo įvertinta 87 balais ir užėmė 2-ą vietą Respublikoje.

III vieta Lietuvos Respublikoje - Robertas Šiugžda - miškininkas profesionalas, gerai žinomas tarp privačių miško savininkų. Tai aktyvus žmogus, jau ne pirmą kartą dalyvaujantis „Pavyzdingai tvarkomos privačios miško valdos“ konkurse.

Jis meistriškai parinko tris mažus miško sklypelius (bendras plotas 6,8 hektaro), kuriuose yra praktiškai visos miško ūkinės ir gamtosauginės priemonės. Pirmiausia, tai technologinis miško sutvarkymas: atlikti geodeziniai matavimai, idealiai tiesiai „išvestos“ ribos, metaliniai riboženkliai, suremontuoti keliai, nusausintos šlapynės, kuriose dabar auga medžiai.

Atliktas atvejinis kirtimas, paliekant tik perspektyvius pirmo ir antro ardo medžius, parama savaiminiam atžėlimui iškart po kirtimo. Plynoje biržėje paruošta dirva kauburėliais, kur duobutės atliko perteklinio vandens surinkėjo funkcijas, tais pačiais metais užsodinta eglėmis šalia kauburėlių. Vasarą eglyną užpuolė kinivarpos, jų židinys buvo tuoj pat likviduotas, tuo pačiu iškirsti visi pažeisti ir atsilikę medžiai.

R. Šiugžda visose kirtavietėse palieka senus, persenusius medžius ir stuobrius, pilnus uoksų; yra iškėlęs dešimtis inkilų, įvairioms paukščių rūšims: pelėdoms, antims, musinukėms ir t.t.. Pakelėse prisodinta įvairiausių krūmų, - putinų, erškėčių, kaulenių, gudobelių.

„Noriu mišką palikti kaip visokeriopą turtą (ne tik medieną) ateities kartoms; ne vien savo vaikams, bet ir plačiajai visuomenei,“ - sako Robertas.