Padėtis koralų rifuose tokia, kad jie taps pirma ekosistema, kurią žmogaus veikla visiškai nušluos nuo planetos paviršiaus, teigia žinomas Jungtinių Tautų mokslininkas, profesorius Peteris Sale'as. Anot jo, tai įvyks iki šio amžiaus pabaigos, o tai reikštų, kad jau yra gimę žmonės, gyvensiantys pasaulyje be koralų, rašo „The Independent“.

Nedžiuginanti prognozė pateikiama naujoje knygoje „Mūsų mirštanti planeta“ (Our Dying Planet), kurią P. Sale'as parašė po 20 metų Didžiojo barjerinio rifo studijų Sidnėjaus universitete Australijoje.

Rifų sunykimas daugiausia aiškinamas klimato kaita ir vandenynų rūgštėjimu, nors tokie vietiniai veiksniai kaip intensyvi žvejyba, tarša ir plėtros projektai pakrantėse taip pat minimi. Knygoje teigiama, jog „rizikuojame, kad jokių rifų, panašių į šiandieninius, nebeturėsime jau po 30 ar 40 metų“.

„Kuriame situaciją, kurioje organizmai, sudarantys rifus, dėl mūsų veiklos tampa tokie pažeisti, jog daugelis iš jų sunyks, o kiti taps labai, labai reti. Dėl to jie nebegalės būti rifų statytojais. Mes esame išnaikinę daug rūšių. Tai bus pirmas kartais, kai eliminuosime visą ekosistemą“, - tvirtina P. Sale'as.

Koralų rifai svarbūs dėl stulbinamos savo įvairovės. Juose gyvena ketvirtis visų jūrų gyvybės rūšių, nors patys rifai užima tik 0,1 proc. visų vandenynų ploto. Per pastaruosius mėnesius ir anksčiau paskelbti rifų tyrimų duomenys rodo, kad dėl unikalių rastų junginių, jie svarbūs ieškant vaistų nuo vėžio arba gali padėti sukurti nuo saulės gerai saugančius preparatus. Rifai žmonėms taip pat naudingi ne tik kaip žvejybos vieta, bet ir kaip turistų traukos objektas.

Klimato kaita, kurie siejama ir su žmogaus į atmosferą išmetamais teršalais, rifams kenkia dviem būdais. Pirmiausia, kyla vandenynų temperatūra, antra, vandenynai sugeria apie trečdalį į atmosferą patenkančio anglies dioksido pertekliaus ir taip rūgštėja.

Naujoje knygoje tvirtinama, kad koralus statantys organizmai - koraliniai polipai, pakitusioje aplinkoje gali išlikti - bet jau ne kaip rifų statybininkai. „Nors polipai yra senieji gyvūnai ir egzistuoja jau šimtus milijonų metų, buvo periodų, kai rifai egzistavo, ir kai jų nebuvo. Kai klimato sąlygos tinkamos, jie stato šias fantastines struktūras, o kai ne - jie laukia pasislėpę mažose užuovėjose kaip gana neįdomūs padarai“, - aiškino Markas Spaldingas iš Kembridžo universiteto.

Periodai, kai rifų nebuvo, tęsėsi ne vieną milijoną metų. Paprastai jų dingimas tapdavo tolesnių masinių išnykimų ženklu, teigia knygos autorius.

Per pastaruosius kelis dešimtmečius sunyko apie penktadalį koralų rifų, rašo „The Independent“.