Dėl to pavojaus varpais ėmė skambinti gamtosaugininkai ir medikai – dūmai, sveikatai žalingos dalelės kenkia aplinkai ir žmonių sveikatai.

Iš kaminų nuolat rūkstantys dūmai teršia aplinką ir nusėda žmonių plaučiuose. Medikai sako, kad padėtis kritiška, tarša triskart viršija natūralų lygį ne tik Atėnų apylinkėse, bet kitose Graikijos šiaurės vietovėse.

„Padėtis per artimiausius du tris mėnesius bus dar rimtesnė, nes laukiame žemų temperatūrų, todėl daugiau žmonių kūrens židinius, ugniakurus“, – teigia Ligų prevencijos centro vadovas dr. Dimitris Iliopoulos.

Tiesa, malkų pardavėjai džiaugiasi atsigavusiu verslu, didelę paklausą turi krosnelės. Tiesa, gyventojai ne ką mažiau negu medikai sunerimę dėl savo sveikatos, tvyrančio dūmų kvapo, bet sakosi neturį kitos išeities, kitokio kuro neįperkantys.

„Jeigu vyriausybė nemažina mokesčių, tai tegu skiria daugiau lengvatų, jeigu nori, kad graikų šeimos nešaltų“, – sako Prekiautojų degalais asociacijos atstovas George`as Asmatoglou.

Nors žmonės perka mažiau, skystojo kuro paklausa sumažėjo 80-čia procentų, jo kainos nekrenta, o vyriausybė pažadų nežarsto - biudžete ir taip milžiniška skylė.

Tad žiemą virš Atėnų apylinkių ir kitų Graikijos rajonų dar tvyros migla.