Liepos 9 d. Kaune buvo pristatytas kogeneracinės jėgainės plėtros planas ir plano strateginio pasekmių aplinkai vertinimo (SPAV) ataskaita. Dokumentų rengėjai – viena pirmaujančių inžinerijos ir konsultacijų bendrovių šalyje „Sweco Lietuva“ – viešajam svarstymui pateikė SPAV ataskaitos duomenis, kuriais buvo parodytas galimas planuojamos įrengti kogeneracinės jėgainės poveikis visuomenės sveikatai bei gamtinei aplinkai.

Kaune praūžė didelis šurmulys. Netoli Kauno (vieta dar svarstoma) bus statoma atliekų deginimo įmonė. Aišku, kaip visada atsirado žmonių, kurie nenori jokių naujovių, nenori žengti koja kojon su Europa į pasaulio užkariavimą. Aš pagalvojau, o kur aš būčiau. Ar pasirinkčiau variantą, t.y. modernią Kauno kogeneracinę jėgainę, ar būčiau euro skeptikė?

Pradėjus susipažinti su jėgainės projektu, kelia susižavėjimą atliktas darbas: aibė paskaičiavimų, aibė įvairių variantų ir sąlygų svarstymų, detalus projekto išmanymas. Pateikti labai gražūs pavydžiai, kaip tokios jėgainės veikia Švedijoje, Vokietijoje ir kitur. Kaip smagu, žmonės gyvena gražioje ekologiškoje aplinkoje, jei ir teršia ją, tai greitai tos šiukšlės yra perdirbamos ir vėl gyvena švariai ir dar pigiai perka elektros energiją. Paklausiau, pažiūrėjau ir aš pagalvojau; ir aš noriu gyventi švariau!!! Kaip smagu, suomiams rūpi mūsų tos mažos Lietuvos švara, jie skolinsis brangiai pinigus (kaip nurodyta, mokės net 7 proc. palūkanų) ir stengsis dėl mūsų švarios ateities. Tačiau čia įsijungia mano, kaip ekonomistės, pilkosios ląstelės ir aš kažkodėl prisimenu tokius šiaip sau pavyzdžius.


Labai mėgstu grybauti, ir kaip tyčia reikia važiuoti pro Marvelę. Ten irgi Europos stebuklas, nes pastatyti modernūs biologiniai valymo įrenginiai. Kaip teigė statybos pradžioje UAB „Kauno vandenys“ vadovybė, „kai Marvelėje pradės veikti biologinio valymo įrenginiai, Nemuno vanduo ties Kaunu taps beveik idealiai švarus. Bus išvaloma apie 95% į Nemuną iš Kauno srūvančių teršalų. Išvalytas vanduo atitiks Europos Sąjungos reikalavimus“. Kaip modernu, kaip gražiai skamba. Tačiau aš, Europos atsilikėlė, skubu uždaryti visus automobilio langus, užsidedu nosinę ant veido, nes smarvė baisi. Matyt aš jau nieko nesuprantu, nes nenoriu kvėpuoti nuodingais garais. Gal važiuosiu pro kitą vietą grybauti?

Dažnai tenka važinėti į Uteną, ir kaip tyčia važiuoju pro Ramučius. Graži gyvenvietė, žmonės gyvena labai tvarkingai. Tačiau vėl kažkokia smarvė tvoskia, mat važiuoju naktį, kada visi miega, tai galima filtrus ir pataupyti (jie juk labai brangūs) ir į orą paleisti neišvalytą smarvę. O dieną atlikti oro taršos bandymai bus geri. Tarp kitko tos gamyklos projektavimo darbus ir pristatymą atliko ta pati bendrovė, kuri dabar įtikinėja, kad atliekų deginimas yra labai švarus dalykas ir oro tikrai neterš, nes bus pastatyti filtrai. O filtrai juk brangūs, gal juos irgi geriau bus pataupyti ir naktį kažką daryti? Dabar galvoju, gal aš nevažiuosiu pro tuos Ramučius, nes galiu uždusti nuo tokio „švaraus“ oro.

Iš kitos pusės, kas man tie Ramučiai, Marvelė? Aš juk gyvenu Kaune, Pramonės apygardoje, manęs tai neliečia. O tie gyventojai, jeigu jie nepatenkinti, tegul važiuoja gyventi ir dirbti į užsienį. Be jų bus geriau. Tegul pakeičia savo pilietybę (kaip buvo pasiūlyta vienai Lietuvos pilietei, kai ji matai užsigeidė turėti vyrišką pavardę) ir nekvaršina mums galvos. Aš galiu ir kelionės kryptį pakeisti, nevažiuoti pro tuos blogus rajonus. Ir pagalvojau: aš juk dirbu dėstytoja KTU, jei išvažiuos tėvai, išvažiuos vaikai. Tai mūsų Lietuvos ateitis, žmonės kurie gali keisti kažką į gera, diegti įvairias naujoves. Tai kas bus tada Lietuvoje?

Tai gal geriau būsiu Europos atsilikėlė ir nereikia mano tos atliekų deginimų įmonės? Ir jei mes visi turėsime savo tvirtą nuomonę ir už ją kovosime, tai mūsų vaikai liks Lietuvoje.