Diskusijos dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko miškų priežiūros perdavimo Kretingos miškų urėdijai įsiplieskė po pernai balandžio pabaigoje kilusio didelio gaisro, sunaikinusio daugiau nei 100 hektarų miško. Vyriausybė tokiam siūlymui pritarė.

Kretingos miškų urėdo pavaduotojas sako, kad dėl tokio pasikeitimo unikalios UNESCO saugomos teritorijos lankytojai didelių pokyčių nepajus. Pelno iš nerijos miškų urėdija nesitiki, jų priežiūrai šiemet numatoma skirti apie 300 tūkst. eurų. Kone antra tiek kainuos nauja priešgaisrinė įranga – jau perkami du plaukiojantys siurbliai ir naujas itin galingas automobilis gaisrams gesinti.

„Jis ypatingas bus tuo, kad bus labai didelio pravažumo, jis galės važinėti smėlynais ir vežti iki 6 tonų vandens“, – sako Linas Žarnauskas, Kretingos urėdo pavaduotojas.

Audros Feliksas stipriai apgadintų kopų tvirtinimu bei apsauga dar turi rūpintis Kuršių nerijos parko specialistai.

„Pagal pajūrio juostos įstatymą, tai yra KNNP kompetencija. Mes esam kaip tik pasilikę specialistų, darbininkų šitiems darbams ir jau praktiškai nuo rytojaus pradedam darbus prie kopagūbrio“, – sako Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser.

Pasak KNNP vadovės, dabar, sumažėjus atsakomybei dėl miškų priežiūros, parko specialistai galės daugiau dėmesio skirti naujiems, pavyzdžiui, kultūros paveldo populiarinimo projektams įgyvendinti.