Manoma, kad šis pastatas, esantis Verkių regioniniame parke, yra XVIII a. antrojoje pusėje architekto Martyno Knakfuso rekonstruoti senieji vyskupų rūmai. Dabar čia įrengti gyvenamieji butai. Šis pastatas be specialaus derinimo negali būti modernizuojamas, nes yra laikomas kultūros paveldu. Tačiau panašu, kad kultūrinės šio namo savybės mažai terūpi tiek gyventojams, tiek kontroliuojančioms institucijoms.

Problema tęsiasi metų metus

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorės pavaduotoja - vyr. kraštotvarkininkė Zenta Ražanauskienė GRYNAS.lt teigė, kad ši problema toje viloje tęsiasi jau daugybę metų.

„Ten yra tikrai didelė problema. Vilutė yra kultūros paveldo objektas, bet bėda ta, kad ten yra kelios šeimos ir kaip suprantu, kai kurios iš jų net negali ten išsilaikyti. Jos su nieko nederinusios savavališkai sudėjo plastikinius langus. Kai mes matome tokį dalyką, pagal kompetenciją rašome raštus arba į Kultūros paveldo departamentą, arba į Statybų inspekciją. Nes jie kaip kultūros vertybių objektų prižiūrėtojai turėtų padėti įvertinti šią situaciją“, - teigė Z. Ražanauskienė.

Pasak pašnekovės, padėtį komplikuoja tai, kad sunku surasti butų savininkus: „Jau senokai langai pakeisti - maždaug kokie trys metai. Situacija yra tokia, kad ar dvi ar net trys šeimos iš tos vilutės kažkur yra išvažiavusios, užsienyje uždarbiauja. Todėl tikrai sunkus atvejis. Pagal mūsų pastebėjimus, kas čia darosi, gali atsitikti, kad butai bus parduodami arba jau parduoti. Labai intensyviai keičiasi savininkai. Ta vila dabar palikta likimo valiai.“

Nauji langai pastato nepuošia

Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas teigė, kad departamento inspektorių pajėgos yra labai kuklios ir dėl to pažeidimus pirmiausiai turi pastebėti kitos institucijos.

„Labai simpatiška ir graži vila. O plastikiniai langai labai baisiai atrodantys. Langai yra įdėti pakankamai seniai ir jeigu mes pažvelgsime į bet kurį senamiesčio ar naujamiesčio namą, rasime tokių atvejų. Dabar mūsų uždavinys, kad pastatas nebūtų toliau gadinamas. Fiziškai mes turime tris inspektorius visoms aštuonioms savivaldybėms. Krūviai yra didžiuliai“, - sakė V. Karčiauskas.

Pašnekovo teigimu, į tokius atvejus greičiausiai reaguoti turėtų savivaldybė: „Be to, yra miestas, kuris turi turėti savo šeimininkus. Kai savivaldybė nemato, kad vaizdas darkomas, man labai keista. Taip pat parkas: ko jis laukia? Anksčiau apie šį atvejį niekas iš mūsų departamento nežinojo ir niekas į mus nesikreipė. Fiziškai neįmanoma visko pamatyti ir dabar net nėra, ką nubausti.“

Po 10 metų aiškinsis langų keitimo aplinkybes

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė GRYNAS.lt teigė, kad inspekcija aiškinsis langų pakeitimo aplinkybes.

„Daugiabutis namas Verkių g. 77 nėra modernizuojamas pagal programą. Vilniaus skyriaus inspektoriui nuvykus į vietą, rasta tik viena namo gyventoja, kuri teigė, kad keli namo langai pakeisti daugiau kaip prieš 10 metų. Kadangi buvo įkurta šio namo bendrija, išsiaiškinus ją atstovaujantį asmenį, jam išsiųstas kvietimas atvykti į inspekciją paaiškinti langų pakeitimo aplinkybes“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.