Šiemet, Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) duomenimis, išgręžti trys nauji gręžiniai – eksploatacinis ir du paieškiniai – Raseinių licenciniame plote. Iš šiemet išgręžto giliausio gręžinio Tidikas-1 buvo išgauta naftos. Tikslūs jos kiekiai paaiškės atlikus bandomąją gavybą.

Iki šiol naftos paieškai, žvalgybai, gavybai ir technologinio proceso užtikrinimui išgręžta jau per 500 gręžinių. Nafta išgaunama iš 68 gręžinių penkiolikoje detaliai išžvalgytų telkinių – Girkalių, Kretingos, Nausodžio, Agluonėnų, Vėžaičių, Ližių, Auksoro, Vilkyčių, Pocių, Dieglių, Sakučių, Šiūparių, Pietų Šiūparių, Genčų ir Šilalės.

„Naftą galima išgauti tik gręžiniais. Statistika rodo, kad tik kas dešimtas iš jų yra sėkmingas ir kerta naftingąjį sluoksnį. Išgręžus gręžinį atliekama bandomoji gavyba – ji parodo, ar naftos kiekis yra pakankamas, kad apsimokėtų ją išgauti“, – sakė Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas.

Giliausias Lietuvos gręžinys, 1992 m. išgręžtas Vydmantuose, Kretingos r. sav., skirtas geoterminei energijai išgauti, gręžinio gylis – 2564 m. Jis daugiau kaip 440 metrų įgręžtas į kristalinį pamatą. Stonaičiuose, Šilutės r. sav. išgręžtas ilgiausias – net 2786 m gręžinys.

Nuo 1990 m., kai Lietuvoje buvo pradėta juodojo aukso gavyba, iš viso šalyje iki šios dienos yra išgauta apie 4,5 mln. tonų naftos.

Lietuvoje detaliai išžvalgyti geologiniai naftos telkinių ištekliai sudaro 19,6 mln. tonų, detaliai išžvalgytipradiniai išgaunamieji ištekliai – 6,6 mln. tonų, parengtiniai išžvalgyti ištekliai, kurių tyrimas dar nebaigtas, – 1,6 mln. tonų, išgaunamieji – 264,6 tūkst. tonų. Detaliai išžvalgytų pradinių išgaunamųjų naftos išteklių likutis – 2,4 mln. tonų.

Leidimai naudoti angliavandenilių išteklius Lietuvoje yra išduoti 6 bendrovėms – AB „Lotos-Geonafta“, UAB „Minijos nafta“, UAB „Manifoldas“, UAB „Genčių nafta“, UAB „LL Investicijos“ ir UAB „TanOil“. Nafta išgaunama tik iš sausumoje esančių telkinių, jos gavybą vykdo 5 bendrovės.