Netinkamas elgesys su žirgais ir arkliais Lietuvoje yra labai dažnas, rodo Žirgų globos asociacijos atlikta žirgų savininkų apklausa. Apie tai liudija ir besiplečianti žirgų prieglauda, kurioje šiuo metu glaudžiasi šeši iš skerdyklos išgelbėti, ligoti ar traumuoti gyvūnai. Dar aštuoni žirgai prižiūrimi kitose Lietuvos vietose.  

Lietuvos Žirgų globos asociacija (ŽGA) internetu apklausė per tris šimtus Lietuvos gyventojų, kurie turi nuosavus žirgus, ar su jais nuolat dirba. 99 proc. respondentų atsakė, kad yra girdėję apie žiauraus elgesio su žirgais atvejus, o 85 proc. yra susidūrę patys. Daugiau nei pusė apklaustų žirgų savininkų žiauraus elgesio atvejus su žirgais mato nuolat.

„Lietuvoje labai stinga elgesio su arkliais kultūros. Daugumai žirgų savininkų trūksta elementaraus supratimo apie savo augintinio priežiūrą, šėrimą ir netgi jojimą. O tai lemia daugumą žirgų ligų ir traumų, nekalbant jau apie tokius atvejus kaip žirgo mokymas „bado dieta” ar jo mušimas“, - komentavo ŽGA vadovė Eglė Gerulaitytė.

Anot jos, ŽGA prieglauda, įsikūrusi Vilniaus rajone, Kairėnuose, sulaukia vis naujų globotinių, kurie buvo išpirkti iš tinkamai jų neprižiūrėjusių savininkų ar tiesiog ištraukti iš skerdyklos. Pasak ŽGA atstovų, šiems žirgams jau ima nepakakti maisto.

„Norime atkreipti ir visuomenės dėmesį žirgų problemas. Todėl benamiams, apleistiems ir pasmerktiems skerdyklai gyvūnams rengiame meno darbų labdaros aukcioną, kuris, kaip tikimės, leis surinkti reikalingų lėšų prieglaudai. Ten gyvenantiems gyvūnams reikia šieno, vitaminų, kalvio paslaugų“, - teigė viena iš aukciono dalyvių, verslininkė Greta Šapkaitė.
Daugumai žirgų savininkų trūksta elementaraus supratimo apie savo augintinio priežiūrą, šėrimą ir netgi jojimą. O tai lemia daugumą žirgų ligų ir traumų, nekalbant jau apie tokius atvejus kaip žirgo mokymas „bado dieta” ar jo mušimas.

Anot jos, kiekvienas litas prieglaudos žirgams yra labai svarbus. „Pavyzdžiui, vos už penkis litus galima nupirkti priemonių nuo parazitų, 15 litų – tai naujas kantaras, šepetys, šieno maišas, kanopų priežiūros priemonė arba mineralinės druskos laižalas žirgui. 100 litų leidžia kraujo tyrimus, išsikviesti veterinarą, nupirkti papildų ar vitaminų, arba šieno vienam žirgui beveik mėnesiui“, - dėstė G. Šapkaitė.

Tačiau svarbiausia, anot buvusios televizijos laidų vedėjos, kad šios lėšos ne tik gali padėti išlaikyti nuo seno lietuvių gerbiamą gyvūną, bet ir leisti išgelbėti dar ne vieną gyvybę.

Pirmasis Lietuvoje labdaros aukcionas žirgams paremti vyks gegužės 10 dieną, antradienį, 18.30 val., Vilniaus Rotušėje. Jame bus parduodama apie trisdešimt įvairių meno darbų, kuriuos skyrė Nomeda Marčėnaitė, Vokietijos menininkė Kerstin Tschech, grafikė Dovilė Tomkutė Veleckienė, tautodailininkas Valentas Survila, keramikė Agnė Kondrataitė, fotomenininkas Darius Jurevičius ir kiti. Aukcione savo kūrybos dainas atliks aktoriai ir atlikėjai Andrius Kaniava bei Giedrius Arbačiauskas.

ŽGA – tai trejus metus veikianti ne pelno nesiekianti organizacija, besirūpinanti žirgų gerove ir edukacija, žirgų gerovės klausimais Lietuvoje, teikianti tiesioginę pagalbą žirgams bei arkliams.