Atslūgus triukšmingam turistų sezonui į Palangos pajūrį sugrįžta žiemoti besiruošiančios antys. Nuodėgulė (Melanitta fusca) ir ledinė antis (Clangula hyemalis) yra dvi retos ir griežtai saugomos vandens paukščių rūšys žiemoti į Baltijos jūrą parskrendančios iš žvarbių šiaurės jūrų.

Tačiau pastaraisiais metais jų populiacijos gerokai sumažėjo. Paukščių išlikimui grėsmę kelia ne tik klimato kaitos procesai, jūrų tarša ir galimybė žūti įsipainiojus į žvejų verslininkų tinklus, bet ir invazinė žuvis juodažiotis grundalas (Neogobius melanostomus). Kuo gi nedidelė žuvelė gali pakenkti ančiai?
Poilsiautojai aplinkosaugininkų klausė, ar galima valgyti grundalus

Konkuruoja dėl maisto

Su balastiniais laivų vandenimis atkeliavęs į Baltijos jūrą grundalas maitinasi midijomis, kurios taip pat yra ir Baltijos jūros priekrantėse žiemojančių ančių laimikis. Nekontroliuojamai daugėjant šių žuvų, antims pradeda trūkti maisto priekrantėje ir jos priverstos trauktis tolyn į jūrą. Plūduriuodamos atviroje jūroje dėl audrų ir atšiauraus vėjo antys išnaudoja daugiau energijos, todėl ne visos išgyveną žiemą.

Būtent todėl gamtinininkai ragina: valgai grundalus – gelbsti antis!

Patiekalais iš grundalų ir rudenėjančios Baltijos jūros įspūdžiais pasidalinkite socialiniuose tinkluose naudodami raktažodį ♯MANOBALTIJA.
Stendas su informacija apie ledines antis