Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Informacijos priėmimo ir valdymo centro budintis pareigūnas iš Bendrojo pagalbos centro gavo pranešimą, kad Trakų rajono Paluknio seniūnijos Madžiūnų kaime yra brakonieriaujama ypač brutaliu būdu – Luknos upėje žuvys gaudomos naudojant elektros srovę. Informacija nedelsiant perduota būdraujantiems Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) pareigūnams, kurie tuoj pat nuvyko į nurodytą vietą.

Atvykę jie rado elektros laidus, nutiestus nuo sodybos garažo upės link. Iškviesti policijos pareigūnai patikrino sodybą ir sulaikė joje gyvenantį žmogų. Jis prisipažino brakonieriavęs.

Už neteisėtą žvejybą naudojant elektros srovę numatyta baudžiamoji atsakomybė, Trakų rajono policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Nepaisant to, kad neteisėtai sugautų žuvų nebuvo rasta, pažeidėjui ir jo bendrininkui teks atlyginti vandens bestuburiams padarytą žalą, kuri gali siekti iki beveik 3 tūkst. eurų.

Aplinkosaugininkai jau kurį laiką akcentuoja, kad brakonieriavimo elektra Lietuvoje praktiškai nebeliko. Anot jų, jei anksčiau tokie pažeidimai buvo nustatomi ganėtinai dažnai, tai paskutiniais metais jų arba nenustatoma visai arba sučiumpamas tik vienas kitas toks brakonierius.

Konfiskuoti tinklai ir valtis

Antradienį Informacijos priėmimo ir valdymo centro pareigūnams pranešta apie tai, kad ruošiamasi brakonieriauti ir prie Kelmės rajone Užvenčio seniūnijoje esančios Naudvario tvenkinio užtvankos. Brakonieriai norėjo pasinaudoti tuo, kad dėl užtvankos remonto nuleidžiamas tvenkinio vanduo. Bet lengva žvejyba jiems nenusisekė.

Gavę informaciją Šiaulių RAAD būdraujantys pareigūnai nuvyko į nurodytą vietą ir sulaikė brakonierius. Jie žuvis gaudė 4 tinklais ir iki atvykstant pareigūnams sugavo 4 lynus. Pažeidėjams gresia bauda už žvejybą ne mėgėjų žvejybos įrankiu ir teks atlyginti daugiau kaip 250 eurų gamtai padarytą žalą. Vyrai taip pat neteks tinklų ir pripučiamos valties.

Pranešti apie pastebėtus aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus, brakonieriavimo atvejus, teršiamą aplinką būtina telefonu 112.