Reido metu aplinkosaugininkai sustabdė ir patikrino iš miško išvažiuojantį automobilį UAZ. Pareigūnai jame rado sumedžiotą ir specialia plomba nepažymėtą tauriojo elnio patelę. Gabenti sumedžiotą gyvūną galima tik jį paženklinus specialia plomba.

Pažeidusiems Medžioklės taisykles medžiotojams bus skiriamos baudos, jie taip pat turės atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri viršija 17 tūkst. Lt, ir gali netekti automobilio.

„Automobilių konfiskavimas iš brakonierių – ne popierinė priemonė. Ji iš tikrųjų veikia ir pažeidėjų automobilių parkas vis mažėja. Tad labai raginu dar kartą pagalvoti, ar verta nesilaikyti taisyklių“, – sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Šis automobilis – jau vienuoliktasis, kurio rizikuoja netekti taisyklių nesilaikantys gamtos išteklių naudotojai. Sprendimą, ar konfiskuoti brakonierių transporto priemonę, turi priimti teismas.

Brakonieriavimas – nelegali medžioklė ar žvejyba. Ši veikla gali būti neteisėta dėl įvairių priežasčių: yra pasibaigęs (ar neprasidėjęs) medžioklės ar žvejybos sezonas, gyvūnai yra saugomoje teritorijoje, naudojamas nelegalus medžioklės ar žvejybos būdas ar priemonės, medžiojami gyvūnai saugomi teisės aktų.

Kaip numato naujosios ATPK nuostatos, brakonierių ginklai ir automobiliai konfiskuojami net ir tada, jeigu jie nėra pažeidėjų nuosavybė. Sugriežtinus Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) straipsnius, brakonieriams bus sunkiau išsisukti nuo atsakomybės. Anksčiau buvo galima konfiskuoti tik tuos įrankius, kurie priklausė būtent pažeidėjui,- registruotus ginklus ir kitas priemones. Tačiau čia buvo palikta tam tikra spraga. Gudrūs ir apsiskaitę brakonieriai specialiai naudodavosi neregistruotais medžioklės ar žvejybos įrankiais (spąstais, tinklais vėžiams gaudyti ir kt.). Sulaikyti aiškindavo, kad įrankį pasiskolino iš kaimyno. Tokiu atveju įstatymas neleido brakonieriavimo įrankių konfiskuoti.

Griežtesnės sankcijos numatomos ir už kliudymą vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę, aplinkosaugos pareigūno garbės ir orumo įžeidimą. Per pastaruosius trejus metus tokių pažeidimų daugėjo, prieš pareigūnus ne kartą buvo panaudota ir fizinė prievarta. Jeigu pareigūnams, vykdantiems aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę, bus tyčia kliudoma tikrinti įmones, įstaigas, organizacijas ir objektus, piliečiams numatoma skirti nuo 1 tūkst. Lt iki 3 tūkst. Lt baudą, o pareigūnams - nuo 2 tūkst. Lt iki 4 tūkst. Lt.