„Įkainius už gamtai padarytą žalą – neteisėtai sumedžiotus gyvūnus – jau padidinome. Tačiau matome, jog būtina didinti ir bausmes medžiotojams, kurios iki šiol yra pernelyg humaniškos ir švelnios“, - Aplinkos ministerijos išplatintame pranešime cituojamas aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Rengiamuose Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimuose numatoma, jog šiuo metu galiojančios baudos didės kelis kartus. Teisė medžioti pirmą kartą bus atimama 3-5 metams (šiuo metu – nuo 1 iki 3 metų), o antrą kartą įkliuvusiems – 15 metų.

„Būtinybę griežtinti atsakomybę bene geriausiai iliustruoja statistika. Pavyzdžiui, nuo šių metų pradžios iki kovo 25-osios nustatyta 115 medžioklės taisyklių pažeidimų. Apie pusę pažeidimų įvykdė ne kas kitas, o būtent medžiotojai. Už pažeidimus skirta baudų už kone 70 tūkstančių litų. Praktiškai identiški skaičiai buvo ir pernai, o tai reiškia tik viena: situacija negerėja, todėl būtina imtis priemonių“, - sako V. Mazuronis.

Per jau minėtą laikotarpį medžiotojų padaryta ir suskaičiuota žala gamtai viršija 55 tūkst. litų. Iš 10 pažeidėjų atimta teisė medžioti.

Komercinės medžioklės plotai turi duoti naudos valstybei

Ministerija taip pat pranešė, kad jau netrukus aukcionuose bus galima įsigyti teisę medžioti septyniuose šalies komerciniuose medžioklės plotuose. „Tokį sprendimą priėmėme peržiūrėję ir įvertinę Generalinės miškų urėdijos prie Aplinkos ministerijos administruojamus komercinės medžioklės plotus, jų rentabilumą, kitus rodiklius. Atsisakome tų plotų, kuriuose iki šiol medžioja tik atskiros žmonių grupės ir kurie mums visiems neduoda jokios naudos“, - teigė aplinkos ministras.

Pirmasis aukcionas – dėl teisės medžioti Kėdainių miškų urėdijai priklausančiame plote Ąžuoloto girininkijoje – jau paskelbtas. Kiti šeši bus skelbiami artimiausiu metu. Dalyvauti aukcionuose ir siūlyti savo kainą gali medžiotojai ar medžioklės būreliai.

„Tokiu būdu ne tik optimizuosime komercinės medžioklės plotų skaičių, efektyviai išnaudosime valstybės išteklius, tačiau ir gausime apčiuopiamos naudos“, - sakė ministras V. Mazuronis.