Mėlynės - vienos gausiausiai derančių Lietuvos uogų, mėgstamos žmonių ir daugelio miško gyventojų. Šiuo sunkiu metu neretam gyventojui uogos tampa ir pragyvenimo šaltiniu. Deja, ne visi uogautojai sąžiningai renka mėlynes ir naudoja įvairias mechanines rinkimo priemones, kurių plotis neretai viršija 30 cm, tuo sukeldami natūralų sąžiningai uogas rankomis renkančiųjų uogautojų pyktį.

Ignalinos rajono aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai sulaukia daug uogautojų skambučių dėl uogavimo draudžiamais įrankiais. Skambinantys piliečiai nurodo ne tik uogavimo vietas, bet ir automobilių, kuriais atvykę nesąžiningi uogų rinkėjai, valstybinius numerius. Agentūros darbuotojai, reaguodami į nusiskundimus, vien per liepos mėnesį išaiškino 36 pažeidimus, susijusius su mėlynių rinkimu naudojant draudžiamas mechanines priemones. Pasiteiravus , kodėl uogautojai naudoja draudžiamas priemones uogoms rinkti atsakymai visų buvo vienodi – šis būdas 5 kartus spartesnis už rinkimą rankomis, o per dieną uždirbti galima iki 150 Lt.
Rimvydas Vilimas
Blogiausia, kad negalime net konfiskuoti tų įrankių.

Ignalinos rajono agentūros vyriausiasis specialistas Rimvydas Vilimas teigė, jog sezono metu mėlynių rinkimas daugeliui – verslas. Į miškus atvažiuoja ištisi mikroautobusai rinkėjų, o šukos su užklijuota serbentų nuotrauka parduodamos prekybos centrų sodo – daržo skyriuose. Su užrašu „sodo-daržo įrankis“.

Mėlynės
„Čia tokia gamintojų gudrybė. Ar kas nors renka serbentus su tokiom šukom? Nors savo kieme gali ir braškes taip rinkt, jei nori. Bet miške - negalima. Pagauname kartais ir 8, ir 12 žmonių. Vienas prisipažino, kad visą gyvenimą rinko rankomis, bet jau neapsikentė – atvažiuoja būrys, „apšukuoja“ ir uogų nelieka, reikia važiuoti į kitą vietą. Todėl ir įsigijo šukas,“ - pasakojo aplinkosaugininkas.

„Jei žmogus per metus niekur nebaustas, pagal administracinį teisės pažeidimų kodeksą, jam reikia skirti pusę minimalios baudos. Tai yra 12,5 lito ir tokia šiuo metu yra bauda už mėlynių rinkimą šukomis. Jei pagauname antrą kartą – jau nuo 25 litų. Blogiausia, kad negalime net konfiskuoti tų įrankių. Nors tiek gerai, kad jau į pabaigą tas sezonas. 12 litų – na kur jau...“, - apie kuriozišką įstatymų punktą kalbėjo R. Vilimas. Aplinkosaugininkas teigė, jog agentūros specialistai jau parašė raštą, prašydami pakeisti šį kodekso punktą ir padidinti baudą už uogavimą neteisėtais įrankiais. Konfiskuojami tik neleistini žvejybos ar medžioklės įrankiai.

„Visi gražiai rinktų rankomis, būtų mažiau tų mėlynių ir tos uogos būtų brangesnės, - svarstė R. Vilimas. - Dabar, kai tokia pasiūla ir kainos niekas nekelia. O baudos dar nuo 2000 – ųjų nesikeičia. Vienu metu netgi buvo „tarpas“ tarp įstatymų, kai rinkti uogas tokiomis šukutėmis net nebuvo draudžiama. Nuo 2004 -ųjų nustatyta, kad mechaninių įrankių negalima naudoti.“

Renkant mėlynes mechaninėmis priemonėmis žalojami uogakrūmiai, jų šaknys (dažnai išraunamas ir visas krūmelis), taip natūraliai palaipsniui mažinamos mėlynių augavietės tuo pačiu ir kitų sezonų derlius.

GRYNAS.lt paskambinus į vieną uogas bei grybus superkančią bendrovę ir pasiteiravus, ar superkamos mėlynės su šakutėmis ir lapeliais išgirdome tokį atsakymą: „Yra supirkimo punktai, iš miško tiesiai, kai surenkate ir atnešate. Nereikia perrinkinėti.“

Akivaizdu, kad supirkimo punktai aplinkosaugininkams nepadeda, o „šukuotojų“ iš miškų tokiomis baudomis neišvysi. Jie tiesiog atsidės dešimtadalį dienos pelno baudai.