Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius kreipėsi į šalies savivaldybes, kad jos nedelsiant imtųsi priemonių oro taršai kietosiomis dalelėmis savo teritorijose mažinti.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, per praėjusius metus Vilniuje vidutinė metinė kietųjų dalelių koncentracija neviršijo normos, tačiau Žirmūnų rajone smulkiųjų kietųjų dalelių vidutinė paros koncentracija viršijo ribinę vertę net 81 dieną. Kaune ir Klaipėdoje ši riba taip pat buvo viršyta dažniau nei leidžiama – daugiau kaip 35 dienas.

Kovo 30 d. duomenimis, per pirmuosius šių metų mėnesius didžiuosiuose miestuose nustatyta smulkiųjų kietųjų dalelių paros ribinės vertės viršijimų. Vilniaus Žirmūnų rajone ši riba jau viršyta 23 dieną, Vilniaus senamiestyje – 19, Kaune Petrašiūnuose – 17, Klaipėdos centre – 14 dienų.

Pavasarį, kai atšyla orai, užterštumas miestuose padidėja dėl transporto taršos, iš stacionarių taršos šaltinių išmetamų teršalų, teršalams išsisklaidyti nepalankių meteorologinių sąlygų. Didelę įtaką šiuo laikotarpiu turi po žiemos nuo susikaupusio smėlio ir kitų nešvarumų neišvalytos ar nepakankamai kruopščiai išvalytos gatvės, neleistinas žolės ir atliekų deginimas.

Pasirūpinti, kad teršalų normos aplinkos ore nebūtų viršytos yra savivaldybių pareiga. Jos turėtų užtikrinti, kad gatvės būtų gerai išvalytos ar išplautos, o esant sausiems orams – drėkinamos. Taip pat būtina dėti visas pastangas, kad būtų užkirstas kelias pernykštės žolės bei atliekų deginimui.