ES reglamentai pluoštines kanapes, kuriose THC kiekis neviršija 0,2 proc., priskiria prie žemės ūkio augalų, už kurių auginimą mokamos tiesioginės išmokos, o perdirbimui skiriama parama.

Reikia deklaruoti ne tik laukus, bet ir sandėlius
Citata
Pluoštinės kanapės plačiai naudojamos tekstilės, statybinių medžiagų, maisto pramonės, biokuro gamybos srityse. Įvairių šaltinių duomenimis, iš pluoštinių kanapių galima pagaminti net apie 50 tūkst. įvairiausių gaminių.

Šiemet Lietuvoje 79 pluoštinių kanapių augintojai deklaravo 1 069 hektarus pluoštinių kanapių pasėlių (iš viso 167 laukai). Augalininkystės tarnyba iš kiekvieno deklaruoto lauko paėmė mėginius THC kiekio tyrimams atlikti. Mėginiai paimti iš 166 laukų, nes vienas buvo suartas – jame kanapės blogai sudygo. Paimti mėginiai išdžiovinti ir operatyviai pristatyti Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijai. Visų ištirtų mėginių THC kiekis neviršija 0,2 proc. Beje, tyrimų išlaidos  buvo padengtos pačių kanapių augintojų lėšomis.

Visi pluoštinių kanapių augintojai yra įpareigoti auginamų kanapių laukus deklaruoti, nepaisant to, ar pretenduos gauti išmokas, ar ne. Atkreiptinas dėmesys, kad augintojams reikia deklaruoti net sandėlius, kuriuose laikomas nuimtas kanapių sėklų bei stiebelių derlius, taip pat pateikti sutartis su perdirbėjais. Augalininkystės tarnyba, gavusi pranešimus apie augintojus, nedeklaravusius pluoštinių kanapių pasėlių, turi taikyti Administracinių teisės pažeidimų kodekse nurodytą nuobaudą už įpareigojimų nesilaikymą.

Galima panaudoti drabužiams, statyboms ir biokurui

Primename, kad pagal Lietuvos Respublikos pluoštinių kanapių įstatymą šalyje galima auginti tik įteisintų pluoštinių kanapių veisles ir sėti tik sertifikuotą pluoštinių kanapių sėklą, atitinkančią žemės ūkio ministro patvirtintus aliejinių ir pluoštinių augalų privalomuosius kokybės reikalavimus.

Informaciją apie pluoštinių kanapių produktų tiekėjus galima rasti Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje. Į šį sąrašą tarnyba jau įtraukė 39 pluoštinių kanapių produktų tiekėjus.

Pluoštinės kanapės plačiai naudojamos tekstilės, statybinių medžiagų, maisto pramonės, biokuro gamybos srityse. Įvairių šaltinių duomenimis, iš pluoštinių kanapių galima pagaminti net apie 50 tūkst. įvairiausių gaminių. Štai Ukrainos mokslininkai, vykdantys pluoštinių kanapių auginimo ir jų produktų panaudojimo tyrimus, tokių gaminių priskaičiuoja net iki 150 tūkst.