Dėl kasybos ir kitų pramonės šakų, kai kuriuose regionuose požeminiai vandens telkiniai yra užteršti arsenu. Tokia situacija yra Kinijoje, Čilėje, Vengrijoje, Meksikoje. Ši nuodinga medžiaga yra bekvapė ir beskonė, ją sunku aptikti, tačiau žmogui jis sukelia stiprius negalavimus: pakeičia odos spalvą, sukelia skrandžio skausmą, paralyžių ir aibę kitų rimtų negalavimų.
Citata
Netrukus ištirta, jog tokia medžiaga iš vandens pašalino 96 proc. teršalų. Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimais, toks vanduo jau būtų saugus naudoti maisto reikmėms.

Technologija, kaip iš vandens pašalinti arseną jau egzistuoja, tačiau ji yra brangi ir reikalauja aukštos kompetencijos specialistų. Tai apsunkina jos pritaikymą kaimo vietovėse ar besivystančiuose regionuose – tiesiog nėra galinčiųjų atlikti tokius valymo darbus.

Valys ir aplinką, ir vandenį

Iki šiol mokslininkai išbandė įvairias natūralias priemones, pavyzdžiui, banano žieveles, stengdamiesi iš vandens pašalinti arseną. Tačiau šios priemonės nebuvo veiksmingos.

Vis tik Jiaxingo Li vadovaujama tyrėjų komanda iš Šiaurės Kinijos Elektros energijos universiteto Bejinge, nusprendė ištirti, ar vandens valymui tiktų akyti cigarečių pelenai.

Pirmiausia mokslininkai padengė pelenus aliuminio oksidu, tuomet patalpio į užterštą vandenį. Netrukus ištirta, jog tokia medžiaga iš vandens pašalino 96 proc. teršalų. Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimais, toks vanduo jau būtų saugus naudoti maisto reikmėms.

Niekam ne paslaptis, jog cigarečių pelenai visame pasaulyje „krapinami“ ir pro daugiabučių balkonus, ir į pelenines kiekvienoje kavinėje, ir ant miestų šaligatvių. Taigi pastarasis mokslininkų atradimas būtų itin lėšas taupantis būdas – teliktų susirinkti tai, ką rūkoriai nesusimąstydami visur barsto.

Amerikos chemikų bendruomenės leidinyje „Pramonės ir inžinerijos chemijos tyrimai“, kur ir buvo išspausdinti tyrimo duomenys, mokslininkai džiaugėsi, jog šis atradimas leis aplinkoje išvalyti ir cigarečių pelenus, ir užterštą vandenį.