Amerikos Arizonos universiteto mokslininkai paskelbė publikaciją apie tai, jog antibakterinės medžiagos, tokios kaip triklozanas ir triklorkarbanas, aptinkamos nėščių moterų šlapime bei vaisiaus virkštelėje. Triklozano buvo rasta visuose tirtuose šlapimo mėginiuose, taip pat ir pusėje visų virkštelės kraujo mėginių, iš kurių daugelyje taip pat buvo aptiktas ir triklorkarbanas. Šie rezultatai rodo, kad dar negimęs vaisius yra veikiamas šių cheminių medžiagų.
Tradiciniu (populiariuoju) požiūriu – gaminys yra saugus, kol nėra įrodymų apie jo žalą sveikatai ar aplinkai. Tačiau reikia vadovautis ir atsargumo principu – vengti to, kas galimai gali būti nesaugu, kol nebus pakankamų įrodymų, kad medžiaga yra saugi arba nesaugi.
Citata

Tai verčia susimąstyti, nes triklozanas siejamas su rimtais sveikatos padariniais, tokiais kaip vėžys, endokrininės sistemos veiklos sutrikdymas, toksinis poveikis kepenims, sumažėjęs vaisingumas, raumenų pažeidimais, atsparumu antibiotikams ir vystymosi trūkumais, tokiais kaip kaulų apsigimimai, nereguliarus kaukolės masyvo augimas, mažesnis vaisiaus svoris.

Šiuo tyrimu mokslininkai siekė įrodyti, kad dar negimęs vaisius, jautriausiu savo vystymosi periodu, patiria šių chemikalų poveikį gimdoje.

Tyrimai turėtų būti aiškus pavojaus signalas besilaukiančioms moterims, kuomet jos renkasi muilą, dantų pastą ar kitas plataus vartojimo prekes su antibakterinėmis medžiagomis.

Tradiciniu (populiariuoju) požiūriu – gaminys yra saugus, kol nėra įrodymų apie jo žalą sveikatai ar aplinkai. Tačiau reikia vadovautis ir atsargumo principu – vengti to, kas galimai gali būti nesaugu, kol nebus pakankamų įrodymų, kad medžiaga yra saugi arba nesaugi. Būtent, kalbant apie triklozano ir triklorkarbano naudojimą produktuose ir jų saugumą patikimų duomenų nėra. Tad nesvarbu, ar jūs laukiatės ar ne – reiktų vengti šių medžiagų.

Pagalvok.lt pataria skaityti etiketes ir nesirinkti dantų pastos, muilo ar kitų priežiūros priemonių ir buities prekių su antibakterinėmis medžiagomis (angl. triclosan, triclocarbon).

Rankų dezinfekavimui pakanka paprasčiausio muilo ir vandens – jie taip pat gerai pašalina mikrobus nuo rankų. Tad pagalvokite, prieš perkant ar verta rizikuoti savo ir savo vaikų sveikata.

Parengta pagal svetainių acs.org ir healthychild.org informaciją