Aplinkos ministerijos statybos specialistai nuolat sulaukia gyventojų paklausimų apie esamus triukšmo reikalavimus ir paaiškina, kad užtikrinti gerą garso izoliaciją namo viduje projektuotojus ir statybininkus įpareigoja statybos techninis reglamentas „Pastatų vidaus ir išorės aplinkos apsauga nuo triukšmo“. Jis nustato tokias pastato atitvarų akustines savybes, kad ir jame, ir šalia jo girdimas triukšmas nekeltų grėsmės žmonių sveikatai, kad patalpose būtų sudarytas darbui, poilsiui ir miegui būtinas akustinis komfortas.

Iš viso egzistuoja penkios garso klasės: A, B, C, D ir E. Aukščiausia A klasė reiškia ypač gero akustinio komforto sąlygas, E – žemiausio.

Pastatų apsaugos nuo triukšmo kokybės vertinimas privalomas visiems naujai projektuojamiems dvibučiams, daugiabučiams ir blokuotiems gyvenamiesiems namams, kai kuriems triukšmui jautriems negyvenamiesiems pastatams (pvz., skirtiems mokslo, gydymo įstaigoms). Šie pastatai turi būti ne žemesnės kaip C garso klasės. Vienbučių gyvenamųjų pastatų garso klasė projektuojama statytojo (užsakovo) pageidavimu, tačiau ne žemesnė kaip E.

Rekonstruojant ar kapitališkai remontuojant pastatą, jeigu jo ar atskirų jo patalpų paskirtis nekeičiama, vidaus aplinkos apsaugos nuo triukšmo kokybė negali pablogėti ir turi atitikti ne žemesnius kaip E garso klasės rodiklius. Keičiant pastato (patalpų) paskirtį, ši kokybė turi atitikti ne žemesnius kaip C klasės rodiklius.

Iki naujas pastatas bus pripažintas tinkamu naudoti, turi būti nustatyta jo faktinė garso klasė akustiniais matavimais ir patvirtinta garso klasifikavimo protokolu. Tuo atveju, kai statyba užbaigiama surašant jos užbaigimo aktą, šį protokolą reikia pateikti Statybos užbaigimo komisijai, o kai užbaigiama surašant deklaraciją apie statybos užbaigimą, kartu su prašymu ją patvirtinti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai pateikiamas ir garso klasifikavimo protokolas. Atvejus, kada statyba užbaigiama surašant statybos užbaigimo aktą, o kada surašant, tvirtinant ir įregistruojant deklaraciją apie statybos užbaigimą, nustato Statybos įstatymas.

Kad ši problema yra ganėtinai aktuali, GRYNAS.lt jau rašė ne kartą. Vilniuje gyvenanti Danutė kreipėsi į redakciją klausdama patarimo, ką daryti, jei jos daugiabučio sienos tarsi popierinės – per jas į patalpas patenka lauke sklindantis triukšmas. Moteris išsikvietė specialistus, kurie atliko matavimus ir konstatavo, kad sienos iš tiesų lengvai praleidžia triukšmą. Tačiau norit, kad padėtis pasikeistų, reikia atlikti namo rekonstrukciją. Todėl Danutė buvo priversta ieškoti naujo buto. Ji jau tada išsakė poziciją, kad statant namus reikėtų užtikrinti garso izoliaciją.