Prieš ketverius metus meteorologionis radaras buvo įrengtas Šilalės rajone, Laukuvoje. Įrengus tokį Trakų Vokėje, atmosferos reiškiniai jau stebimi visoje Lietuvos teritorijoje.

Radaro bokšto aukštis – 29 metrai, ant jo sumontuotas puspenkto metro skersmens kupolas, apsaugantis nuo išorės poveikio jame įrengtą specialią anteną ir elektromagnetinių spindulių siųstuvą. Šalia įrengtas generatorius, kuris dingus elektrai, automatiškai tieks elektros energiją radarui.

„Radaras skenuoja atmosferą iki 250 kilometrų spinduliu, lyg perpjaudamas debesis, susluoksniuodamas tą debesį ir sudarydamas tokį kaip sluoksniuotą pyragą. Todėl sinoptikas mato ne tik debesų formas danguje, bet savo kompiuteryje jau mato, sakykim, ir to debesies turinį. Ir kas ypatingai svarbu, ekstremalių situacijų atveju, kada artėja audra, stiprus vėjas ar liūtys, sinoptikas gali naudotis šio meteorologinio radaro duomenimis ir sudaryti žymiai tikslesnes, patikimesnes prognozes“, – sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos direktorė Vida Augulienė.

Iki šiol daugiausiai buvo naudojami palydoviniai duomenys, tačiau Lietuvos teritoriją padengus debesims, sunkiau nustatyti, kurioje vietoje aktyviausios audros.

„Jeigu esate paplūdimyje, įsijunkite telefone radaro informaciją ir matote – ar ateina audros debesis, ar neateina. Nes anksčiau galimybės matyti tikslią informaciją nebuvo“, – sako Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Inga Stankūnaitė.

Meteorologinio radaro bokšto papėdėje gyvenantys Trakų Vokės gyventojai dar jį statant baiminosi, kad jų sveikatai gali kenkti skleidžiamos elektromagnetinės bangos. Hidrometeorologijos tarnybos vadovė sako, kad baimintasi be pagrindo.

„Šitas radaras, kaip matote, jo antena yra aukštai, pakrypusi maždaug vieno laipsnio kampu ir tas elektromagnetinis spindulys, kurį siunčia radaras, jis nepasiekia žemės paviršiaus“, – teigia V. Augulienė.

Visuomenės sveikatos centras šioje vietoje atliko tyrimus ir pagal Lietuvos higienos normą elektromagnetinio lauko tankis čia neviršyja nustatytos normos.

Meteorologinis radaras pastatytas ir įrengtas europinėmis