Kiek Lietuvoje iš tikrųjų yra šernų – skaičiavimai skirtingi. Esą per pastaruosius metus jų sumažinta iki 24 tūkst. Medžiotojų skaičiavimu, dabar šių žvėrių yra 40 tūkst., Maisto ir veterinarijos tarnybos teigimu jų gali būti ir 60-80 tūkst.

„Medžiotojų būreliai kiekvieną mėnesį turės duoti ataskaitą aplinkos apsaugos agentūroms, mūsų tarnybos padaliniams, kiek nušauta žvėrių pagal lytį, kiek patelių nušauta. Darom žingsnius Europos Komisijoje (EK), kad būtų skatinami medžiotojai už patelių sumažinimą ir kritusių šernų radimą“, – sako Maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Medžiotojai sako, kad perpus sumažinti šernų sunku. Daugiau jų sumedžioti esą padėtų naktiniai taikikliai, kuriuos kritikuoja gyvūnų teisių gynėjai, o įteisinti siūlo Maisto bei veterinarijos tarnyba.

„Reikia mažinti vilkų populiaciją, nes jie šernus vaiko dešimtimis kilometrų“, – tikina Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Bronius Bradauskas.

Kiaulių augintojai skundžiasi, kad ne visada pavyksta prisikviesti medžiotojus, jog šie nušautų užkratą nešiojančius šernus.

„Nenorime reguliuoti, kaip medžiotojams nušauti šerną, bet pagrindinis susitarimas, kad kritusius šernus reikėtų rasti ir pašalinti, o suradęs ir pranešęs žmogus gautų už tai atlygį“, – kalba Kiaulių augintojų asociacijos prezidentas Algis Baravykas.

EK prašoma lėšų skatinti medžiotojus ir kitus miškų lankytojus pranešti tarnybai apie kritusius šernus. Kitų metų sausį-vasarį bus atliekama šernų apskaita. Kad ji būtų kuo tikslesnė, šiuos gyvūnus skaičiuos medžiotojai, miškininkai ir veterinarijos specialistai.