Tyrimas ministrą šokiravo

„Kas vieniems yra atliekos – kitiems aukso kasyklos“, - tokiais žodžiais antradienį prasidėjo spaudos konferencija Seime. Apie atliekų tvarkymo problemą diskutavo Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos direktoriaus Vytautas Eidikonis, Vilniaus RAAD direktorius Egidijus Anulis ir Aplinkos apsaugos agentūros direktoriaus pavaduotoja Aldona Margerienė.

K. Trečiokas teigė, kad patikrinimo rezultatai pranoko visus lūkesčius, o nesutvarkytų atliekų skaičiai bei nuostoliai tikrai gąsdinantys.

„Turime nemalonią žinią. Ji liečia mus visus. Deja, faktai yra tokie, kurie verčia susirūpinti, kaip tvarkome atliekas, kaip deklaruojame, kaip renkame pinigus. Į ministeriją anksčiau kreipdavosi įvairios atliekų tvarkytojų asociacijos su įvairiomis pretenzijomis, atliekų tvarkytojai kaltino vieni kitus. Todėl nusprendėme patikrinti, kaip sistema veikia, ar ten yra viskas tvarkoje. Už atliekų tvarkymą sumokame visi. Tai, ką radome patikrinimo metu, pranoko lūkesčius, pažeidimų mastas yra didžiulis. Pradiniais skaičiavimais nesutvarkyta daugiau kaip 6000 tonų vien metalinių pakuočių, suma siekia iki 6,5 milijonų eurų. Taip pat pusė milijono eurų yra padaryta nuostolio tvarkant plastikines pakuotes. Tokie skaičiai mus išgąsdino“, - sakė K. Trečiokas.
Kęstutis Trečiokas

Anot ministro, patikrinimo metu paaiškėjo, kad kai kurios įmonės išrašo pažymą, kad pakuotė yra sutvarkyta, paima pinigus, tačiau realiai atliekų netvarko arba sutvarko labai mažą dalį: „Galbūt galėjome įtarti, kad atliekos ne visai švariomis rankomis tvarkomos, tačiau mastas tikrai yra gąsdinantis. Atliekų tvarkytojai neturėtų turėti iliuzijų, kad gali lobti taip paprastai. Šiandien nenoriu nieko konkrečiai kaltinti, bet patikrinimo dokumentuose yra minimos konkrečios kompanijos. Daugiausiai kibirkščių kyla dėl UAB „Metrail“ veiklos, kuri tvarko metalo atliekas. Taip pat minimos įmonės: UAB „Super Montes“, VšĮ „Žaliasis taškas“, Pakuočių tvarkymo organizacija,  UAB „Maxima“ ir Elektronikos platintojų asociacija (EEPA). Galbūt dalis tų įmonių yra ne nusikaltėliai, o aukos, tačiau tai nustatys teisėsauga.“

Nustebino įmonių pajėgumas

Patikrinime pateikiami skaičiai už 2013 metus. Spaudos konferencijoje sulaukta klausimų, kur Aplinkos ministerija žiūrėjo anksčiau ir ministras pripažino, kad ne viskas buvo padaryta, tačiau teisinosi, kad dirba tik 10 mėnesių.

„Mes įsivaizdavome, kad yra tam tikrų pažeidimų, tačiau net susidūrėme su tokiais atvejais, kad buvo net atsisakoma pateikti dokumentus. Yra įstatymo spragos, tačiau geras klausimas, kur mes buvome anksčiau, kur anksčiau buvo Aplinkos ministerijų įmonių vadovai. Šiai sričiai tikrai nebuvo skiriama pakankamai dėmesio. Tačiau mūsų galios yra labai ribotos, mūsų pareiga yra patikrinti, o vėliau viską sprendžia teisėsauga“, - aiškino K. Trečiokas.

Vilniaus RAAD direktorius E. Anulis pateikia konkrečias dokumentų klastojimo schemas.
Tai, ką radome patikrinimo metu, pranoko lūkesčius. Pažeidimų mastas yra didžiulis. Pradiniais skaičiavimais, nesutvarkyta daugiau kaip 6000 tonų vien metalinių pakuočių. Suma siekia iki 6,5 milijonų eurų. Taip pat pusė milijono eurų yra padaryta nuostolio tvarkant plastikines pakuotes. Tokie skaičiai mus išgąsdino.
Kęstutis Trečiokas

„Kilo įtarimų dėl atliekų netvarkymo. Manome, kad gali būti padarytos nusikalstamos veikos: piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo. Vykdant vienos įmonės patikrinimą, paaiškėjo faktai, kad įmonės techninis pajėgumas yra, pavyzdžiui, 150 tonų atliekų, o ji sutvarko 10 kartų daugiau. Patikrinus įmonės teritoriją nei įrenginių, nei atliekų nerasta. Išduodami dokumentai dideliam kiekiui, o rodoma, kad atliekos eksportuojamos į kitą šalį, neinformuojant aplinkosaugininkų. Vėliau paaiškėja, kad atliekos atiduodamos toms įmonės, kurios net neužsiima tokia veikla ir neturi licencijos“, - sakė E. Anulis.

Skaičiuojami didžiuliai nuostoliai

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl atliekų tvarkytojo UAB „Metrail“ padarytos žalos valstybei dėl nesumokėtų mokesčių už taršą. Žala siekia daugiau kaip 7 milijonus eurų.

Aplinkos viceministro Algirdo Genevičiaus pavedimu atlikę UAB „Metrail“ patikrinimą, Vilniaus RAAD pareigūnai nustatė pažeidimus ir nusprendė panaikinti šio atliekų tvarkytojo išduotas pažymas, nurodančias, kad atliekos tvarkytos tinkamai. Nuspręsta panaikinti 5 įmonėms ir 3 licencijuotoms organizacijoms, kurios atstovauja gamintojus ir importuotojus, išduotas pažymas.

Netvarkiusi atliekų ir fiktyvius dokumentus, įrodančius atliekų sutvarkymą, išdavusi UAB „Metrail“ sudarė sąlygas gamintojams ir importuotojams nemokėti pakuotės mokesčio ir taip padarė didžiulę žalą valstybei.

Vilniaus RAAD pareigūnų duomenimis, nesutvarkyta beveik 6 000 tonų metalinės pakuotės už daugiau kaip 6,4 mln. eurų, taip pat daugiau kaip 500 tonų PET plastikinės pakuotės atliekų už 0,5 mln. eurų.

Pažeidimų nustatyta ir patikrinus, kaip UAB „Metrail“ tvarkė elektronikos atliekas. Nustatyta, kad rinkdama elektros ir elektroninės įrangos atliekas iš gyventojų įmonė nerinko duomenų apie atliekas atvežančius asmenis, netinkamai vykdė apskaitą. Nustatyta, kad įmonė surinkinėjo atliekas, kurių neturėjo teisės rinkti, atliekų tvarkymo metu perdavė atliekas įmonėms, kurios nevykdo atliekų naudojimo veiklos, vykdė veiklą pažeisdama įmonei išduoto leidimo sąlygas. Iš viso nesutvarkyta daugiau kaip 1,5 tūkst. tonų elektros ir elektroninės įrangos atliekų. Šiais veiksmais viešajam interesui padaryta daugiau kaip 400 tūkst. eurų žala.

Pareigūnų duomenimis, išaiškintoje korupcijos schemoje tvarkant elektros ir elektroninės įrangos atliekas dalyvavo vienintelė gamintojus ir importuotojus vienijanti asociacija – EEPA.

Dėl šios asociacijos veiklos šį mėnesį Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba prie Aplinkos ministerijos kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą. Paprašyta pateikti dokumentus pareigūnų patikrinimui EEPA pateikė tik dalį informacijos, likusią pateikti atsisakė.