Kai šiukšlių nedaug – galima apsikuopti ir trise

Viena tokių iniciatyvų įvyko vos prieš savaitę. Praėjusį savaitgalį, sekmadienio rytą, vaikštinėdamas Neries pakrante galėjai nustebti – 3 entuziastingai nusiteikę vilniečiai rinko šiukšles. Iki to ryto nebuvo pažįstami – vilniečius bendram tikslui subūrė iniciatyva „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ ir siekis švarinti aplinką, kurioje jie gyvena.

Kaip pasakoja BEF atstovai, vienas Žirmūnų gyventojas Gediminas prieš savaitę kreipėsi į iniciatyvos operatorių portale gamtoje.org, norėdamas informuoti apie šiukšles Neries pakrantėje.

„Dažnai čia vaikštinėju ir matau, kaip šiukšlės pamažu kaupiasi,“ – pranešime teigė Gediminas. Iniciatyvos „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ operatorius, išanalizavės esamą situaciją ir ją palyginęs su bendru kitų problemų mastu bei sudėtingumu, nutarė, kad šiukšlių kiekis vietovėje yra sąlyginai nedidelis, todėl pasiūlė pranešėjui šią teritoriją sutvarkyti pilietiškų bendraminčių kompanijoje, o kad būtų linksmiau, į kompaniją pažadėjo gamtoje.org savanorį. Gediminas sutiko.

„Susitikimo vietą jau žinojome – ji buvo nurodyta žemėlapyje maps.lt, tad susitarėme laiką, susitikome ir pradėjome dirbti. Netikėtai prie mūsų prisijungė vyras, netoliese vedžiojęs šunį,“– įspūdžiais dalinosi Žymantas, puslapio gamtoje.org komandos narys. Naujasis talkos dalyvis Linas paaiškino, kad gyvena kitoje upės pusėje ir dažnai ten renka šiukšles, todėl padėti tvarkyti šią dalį jam taip pat malonu.

„Vieni jaučia malonumą šiukšlindami, kiti, matyt, – rinkdami šiukšles“,– darbų įkarštyje samprotavo Gediminas.

„Mums malonu susitikti, rasti bendraminčių ir besidarbuojant diskutuoti aktualiomis temomis. Nesistengiame su kažkuo kovoti, pamokslauti ar burnoti ant šiukšlintojų, tiesiog norime švariau gyventi“ – papildė jį Žymantas. Prie jų prisidėjo ir Linas: „Būtų šaunu sutvarkytoje vietoje pakabinti lentelę, kurioje būtų parašyta, jog šią vietą sutvarkė savanoriai. Galbūt atsiras daugiau tokių bendraminčių“.

Kaip galime sutaupyti mokesčių mokėtojų pinigus?

BEF komandos nariai sako, kad tokia švarinimosi iniciatyva tik viena iš daugelio. Iš viso aplinkosauginė nevyriausybinė organizacija per penkerius metus yra sulaukusi daugiau nei 3000 pranešimų, kai skriaudžiama gamta – šiukšlinamos pakrantės, teršiami vandens telkiniai ir t.t.

„Džiaugiamės konstruktyviu bendradarbiavimu su daugeliu valstybės institucijų, tačiau visų problemų greitai jos nėra pajėgios išspręsti. Informuodami apie mažus šiukšlynus atitrauktume jas nuo didesnių problemų, todėl raginame pilietiškai nusiteikusius bendraminčius susiburti ir sutvarkyti tokius šiukšlynus patiems. Kalbu apie tokius gamtos skriaudimo atvejus, kuriems pašalinti užtenka entuziazmo, poros pirštinių, šiukšlių maišo ir valandos laiko gryname ore. Taip sutaupytume mokeščių mokėtojų pinigų: valstybės pareigūnai galėtų daugiau savo laiko skirti didesnių skriaudų šalinimui, o jų kelionėms reikėtų mažiau kuro,“ – teigė iniciatyvos „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ organizatorius Žymantas.
Savanoris Gediminas
Vieni jaučia malonumą šiukšlindami, kiti, matyt, – rinkdami šiukšles.

Paklausti apie ateities planus, visi trys vyrai patikino, jog ateityje ketina susitikti – nebūtinai toje pačioje vietoje, juk www.gamtoje.org/pranesk žemėlapis gali pasiūlyti daugybę susitikimo vietų. Talkos metu kilo idėja plėsti bendraminčių ratą, kurie norėtų susitikti iniciatyvos „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ žemėlapyje pažymėtame taške, surinkti šiukšles ir taip išreikšti poreikį gyventi švaresėje aplinkoje.

„Pasiūlysime ir socialiai atsakingoms įmonėms, esančioms netoli probleminių vietų, rūpintis jų priežiūra,“– sako Žymantas.

Nors talkos dalyvių buvo tik trys, per 3 val. vyrai surinko daugiau nei 1000 litrų šiukšlių. Linksmai nusiteikę jie vardina populiariausių šiukšlių penketuką: kontrabandinių cigarečių pakeliai, plastikinė tara nuo degtinės, specialios technologijos vyno „Nataša“ bei prabangesnių stipriųjų alkoholinių gėrimų buteliai, šunų ekskrementai plastikiniuose maišeliuose.

„Ir visa tai – visiškai šalia Seimo. Simboliška,“ – juokauja vyrai.

Pažeidimus galima fiksuoti ir mobiliais telefonais

Kaip GRYNAS.lt sakė BEF vadovas Žymantas Morkvėnas dauguma žemėlapyje registruojamų problemų yra susiję su atliekomis – šiukšlynais gamtoje arba netinkamomis eksploatuoti transporto priemonėmis. Dalis problemų yra susijusios ir su vandens telkiniais – vanduo teršiamas nevalytomis nuotekomis, tvoromis užstatomi vandens telkiniai, netgi keičiamos upių vagos ir pan.

„Šis įrankis yra tikrai didelė pagalba atsakingoms institucijoms atlikti savo pareigą, o mums visiems - realiai prisidėti prie aplinkosaugos problemų sprendimo. Deja, su vandens telkiniais susijusių problemų kol kas negalime labai paprastai išfiltruoti, kaip tik dabar pereiname prie naujos administravimo sistemos, kuri tai leistų“, - pasakojo Ž. Morkvėnas.

Jo teigimu, nors piliečiai aktyviai fiksuoja gamtoje daromus pažeidimus, dalis jų atsiųstų pranešimų atmetami, nes trūksta informacijos bei būna anoniminiai, todėl nėra galimybės susisiekti su pranešėju ir duomenis papildyti.
Ž.Morkvėnas
Matydami prišiukšlintą gamtą, mes galime piktintis, burnoti ant šiukšlintojų. Bet jei vietoj šio sukaupto pykčio ar nepasitenkinimo sutelktume jėgas išvalyti šias šiukšles, tai gali virsti užkrečiamu pavydžiu kitiems.

„Iš likusių aktualių pranešimų 69 proc. (1120 pranešimų) yra sėkmingai išspręsti, 26 proc. (424) šiuo metu yra sprendžiami, o 5 proc. (87 pranešimai) nepavyko išspręsti. Dirbant su tokiu dideliu pranešimų kiekiu – turime 2 pagrindinius iššūkius. Pirma – tai nemaža dalis pranešimų yra atmetama, kadangi jie yra anoniminiai, arba nesusiję su aplinkosauga. Tai, tikimės, bus išspręsta visuomenei plačiau pradėjus naudoti mūsų programėlę išmaniesiems telefonams „Oi, pranešiu!“ (ją nemokamai gali atsisiųsti turinys iPhone telefonus, tikimės jog ateityje pavyks pagaminti programėlę ir kitiems išmaniesiems telefonams).

Anta – dalies problemų sprendimo eiga užtrunka ilgiau, nei mes norėtume. Čia, tikiuosi,  nuo vakar pradėjusi veikti nauja administravimo sistema, o greitu laiku ir specialiai šiai sistemai skirtas operatorius pakeis sprendimo greitį iš esmės“, - pasakojo Ž. Morkvėnas.

Nevyriausybininkas sako, kad daugiausia problemų gyventojai registruoja didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir aplink juos.

Tarp stambiausių pažeidimų - pakeista upės vaga ir didžiulis sąvartynas

BEF direktorius, paklaustas, kokios didelės problemos buvo išspręstos bendradarbiaujant su valstybinėmis institucijomis, įvardijo tris labiausiai įsimintinas.

„Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ pagalba pavyko užfiksuoti atvejį, kuomet buvo pakeista Siesarties upės vaga. Tai vienas iš didesnių pažeidimų, sulaukęs nemažai atgarsio, dar visai neseniai girdėjome apie vykstančius teisminius procesus. Mūsų iniciatyvos žemėlapyje pranešėjas padėjo nustatyti suardytą Minijos upės pakrantę, kur aplinkosaugos pareigūnai registravo pažeidimą ir įpareigojo atstatyti padarytą žalą gamtai. Vienas įspūdingesnių sąvartynų, kurį sėkmingai pavyko likviduoti kartu su Šalčininkų savivaldybe ir teritorijos seniūnijomis – tai milžiniškas šiukšlynas Rūdninkų girios pakraštyje“, - pasakojo Ž. Morkvėnas.

Pasiteiravus, kaip piliečiai reaguoja, kai jiems patiems pasiūloma prisidėti prie aplinkos tvarkymo, jis teigė, kad nors tokia praktika dar labai šviežia, sulaukia nemažai palaikymo.

„Tokią praktiką mes pradėjome taikyti visai neseniai, todėl dar neturime didelės patirties. Tokia mintis kilo Jo Šventenybės Dalai Lamos vizito metu jam kalbant, kad geriausias sąjungininkas yra tariamas priešas, kadangi jis suteikia geriausią progą lavinti atjautą. Panašus nusiteikimas ir čia – žinoma, matydami prišiukšlintą gamtą, mes galime piktintis, burnoti ant šiukšlintojų. Bet jei vietoj šio sukaupto pykčio ar nepasitenkinimo sutelktume jėgas išvalyti šias šiukšles, tai gali virsti užkrečiamu pavydžiu kitiems. O ilgainiui ir didele jėga, padedančia gyventi švaresnės gamtos apsuptyje.

Tai gali būti efektyvi alternatyva, kai su tokiais pažeidimais kovojama jėga ar vien nuolatinėmis baudomis“, - svarstė nevyriausybinės aplinkosauginės organizacijos vadovas.

BEF ragina visus neabejingus mūsų gamtai, prisijungti prie tokių bendraminčių ir susitikti švarinant mūsų aplinką. Tai galima padaryti parašant žinutę elektroniniu paštu esu@gamtoje.org.