Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Ignalinos rajono agentūros pareigūnai praneša į pagalbą pasikvietę neetatinį inspektorių ir vykdę žuvų išteklių naudojimo kontrolės reidą Ignalinos rajono ežeruose. Reido metu iš viso patikrini 9 ežerai, kuriuose žvejojo 19 žvejų mėgėjų.

Nepaisydami šiuo metų laiku galiojančių draudimų žvejoti lydekas ir masalui naudoti žuvelę, žvejai išdrįsta surizikuoti.

Kaip teigė agentūros darbuotojai, Kiauno ežere nustatytas vienas šiurkštus pažeidimas. Pilietis I.S. žvejojo naudodamas masalui žuveles. „Už šį mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą jam bus paskirta administracinė bauda pagal LR ATPK 87 str. 3 d. nuo 115 iki 289 eurų, taip pat konfiskuoti žvejybos įrankiai bei ledo grąžtas. Lydekų pažeidėjas pagauti nesuspėjo, tad gamtai žala nepadaryta", - kas laukia pažeidėjo, pasakojo pareigūnai.

Iš žvejo buvo konfiskuotas grąžtas

Jie pridūrė, kad panašūs reidai vyks ir toliau, kol galios draudimas gaudyti lydekas. Pareigūnų teigimu, nors pažeidimų pasitaiko, jų yra žymiai mažiau nei būdavo užfiksuojama prieš keletą metų.

GRYNAS.lt primena, kad nuo vasario 1 dienos iki balandžio 20 dienos negalima žvejoti lydekų. Draudimas skirtas apsaugoti neršiančias lydekas. Nors lydekų Lietuvos vandens telkiniuose nėra mažai, būtina jų žūklę riboti, kad jų ištekliai nebūtų pereikvojami.

Taip pat yra taikomi apribojimai žvejyboje naudoti gyvą žuvelę. Šis draudimas taikomas nuo sausio 1 dienos iki balandžio 20 d. Toks draudimas, anot mokslininkų, pritaikytas po to, kai pastebėta, jog žiemą gyva žuvele žvejojant labai stipriai yra išgaudomos lydekos. Daugelyje Europos šalių žvejyba naudojant gyvas žuveles apskritai draudžiama, tačiau tai daroma labiau iš etikos sumetimų. Manoma, kad gyva žuvele gaudyti nesportiška ir reikia gaudyti su dirbtiniais masalais.

Savo ruožtu GRYNAS.lt kalbinti Lietuvos specialistai akcentuoja, kad norint pritaikyti panašią praktiką mūsų šalyje būtina atlikti išsamius tyrimus, kurie parodytų, ar iš tiesų toks žvejybos būdas daro žalą žuvų ištekliams.

Sausio mėnesį GRYNAS.lt parengus straipsnį apie žvejybos gyva žuvele privalumus ir trūkumus, savo nuomonę išsakyti buvo pakviesti ir skaitytojai. Apklausa parodė, kad didžioji dalis internautų nepritaria tokio žvejybos būdo uždraudimui. Tame nieko blogo nematantys pasisakė beveik 7 tūkst. skaitytojų. Pritarimą uždraudimui išsakė per 2 tūkst. internautų, o daugiau kaip 600 skaitytojų pripažino pasigendantys daugiau informacijos ir diskusijų šia tema.