Mato statant didžiulį kompleksą

Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris pranešė apie Žiežmariuose vykdomas neteisėtas statybas darkant ir žalojant gamtą.

„Pranešu, kad Kaišiadorių rajono Žiežmarių apylinkėse, saugotinoje gamtos karkasinėje zonoje, pažymėtoje teritoriniame rajono generaliniame plane, iškertant medžius ir krūmus, darkant ir perstumdant žemės paviršių, patvenkiant Šaltinio upelį ir tuo sunaikinant paukščių ir smulkių gyvūnų buveines yra, mano žiniomis, savavališkai statomas neaiškios paskirties didžiulis kompleksas“, - rašė skaitytojas.

Taip pat pašnekovas teigė, kad savivaldybė iki šio nelegalaus komplekso net išasfaltavo kelią: „Kaip minėjau, visa tai vyksta saugotinoje teritorijoje ir klausimas, ar pagal teritorinį planą šioje vietoje yra galima tokių namų statyba, kokioje yra statoma ir darkoma, žalojama gamta? Maža to, specialiai šiam asmeniui iki šio komplekso savivaldybė už valdiškus pinigus net kapitališkai sutvarkė ir naujai išasfaltavo kelią, kuris eina ir per privačią žemės nuosavybę – savivaldybė neturėjo teisės to daryti.“

Leidimas išduotas

Kaišiadorių rajono savivaldybės Administracijos direktorius Česlovas Neviera GRYNAS.lt teigė, kad leidimas statyboms yra išduotas. Ir savivaldybė neabejoja jų teisėtumu.

„Jūsų minimas objektas – tai fizinio asmens gyvenamojo namo statybos nuosavame sklype. Statybai leidimas yra išduotas“, - teigė Č. Neviera.

Paklaustas apie už savivaldybės lėšas išasfaltuotą kelią, pašnekovas paneigė tokias kalbas: „Jūsų minimą kelią savo lėšomis tvarkėsi vietiniai gyventojai. Kelio asfaltavimui ar jo tvarkymui biudžeto lėšų neskirta.“

Nelegalus ir namas, ir garažai

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė GRYNAS.lt teigė, kad buvo atliktas patikrinimas ir nustatyta, kad tiek namas, tiek garažas yra nelegalūs.

„Nustatyta, kad gyvenamasis namas, nors ir pastatytas turint Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos 2015-02-19 išduotą leidimą, tačiau pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius – t. y. pastatytas ne projekte nurodytoje vietoje. 2016-01-12 statytojai dėl gyvenamojo namo surašytas savavališkos statybos aktas“, - atsakyme rašo V. Aliukonienė.

Ir tai dar ne viskas, toje vietoje yra ir daugiau nelegalių statinių: „Savavališka pripažinta ir garažo statyba. Jis pastatytas ne tik ne projekte nurodytoje vietoje, bet ir gerokai didesnių išmatavimų. Dėl garažo statybos taip pat 2016-01-12 statytojai surašytas savavališkos statybos aktas.“

Pasak VTPSI atstovės, vykdant tolesnius teisės aktų nustatytus savavališkos statybos padarinių šalinimo veiksmus, statytojai artimiausiu metu bus pateiktas privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Aplinkosaugininkų neįsileidžia

Aplinkosaugininkai įtaria, kad toje vietoje gali būti daug pažeidimų, susijusių ne tik su nelegaliomis statybomis. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kontrolės organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė Živilė Šidiškienė GRYNAS.lt teigė, kad aplinkosaugininkai negali atlikti patikrinimo, nes jų į teritoriją tiesiog neįsileidžia.

„Kauno RAAD 2015 m. lapkričio 23 d. gavo pranešimą e-paštu dėl nelegalios statybos ir galimai daromos žalos gamtai Turloviškių k., Žiežmarių apyl. sen., Kaišiadorių r. sav. Atsižvelgus į gautą informaciją, Departamento Kaišiadorių rajono agentūros aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai 2015 m. gruodžio 3 d. ketino atlikti neplaninį savininkei M. M. nuosavybės teise priklausančių žemės sklypų patikrinimą dėl galimai padarytos žalos aplinkai nustatymo“, - teigė Ž. Šidiškienė.

Tačiau aplinkosaugininkai į teritoriją paprasčiausiai buvo neįleisti: „Žemės sklypai yra aptverti tvora, teritoriją saugantys saugos tarnybos darbuotojai teritorijos apžiūrėti neleido. Žemės sklypo savininkei registruotu laišku 2015 m. gruodžio 11 d. išsiųstas šaukimas atvykti į Departamento Kaišiadorių rajono agentūrą dėl skunde išdėstytų aplinkybių išsiaiškinimo. Tą pačią dieną buvo gautas žemės sklypo savininkės elektroninis pranešimas, kad ji iki 2015 m. gruodžio 21 d. yra išvykusi atostogauti į užsienį. 2015 m. gruodžio 22 d. buvo gautas dar vienas elektroninis pranešimas, kad žemės sklypo savininkė dėl papildomų sveikatos patikrinimų prasitęsia atostogas. Planuojamą patikrinimą Departamento Kaišiadorių rajono agentūros aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai atliks sugrįžus žemės sklypo savininkei. Priklausomai nuo patikrinimo rezultatų, bus imtasi atitinkamų priemonių.“

Mano, kad gudručių mažėja

GRYNAS.lt Kaišiadorių rajone susidariusią situaciją paprašė pakomentuoti aplinkos viceministrę Daivą Matonienę. Ji teigė, kad nėra informuota apie tai, kas vyksta netoli Žiežmarių, tačiau viceministrė laikėsi pozicijos, kad tai yra išimtiniai atvejai. Ji aiškino, kad tokių nelegalių statybų atvejų Lietuvoje mažėja.

D. Matonienė

„Atitinkamos tarnybos turi kuo griežčiau bausti ir kuo greičiau reaguoti. Atitinkamos institucijos būtent dėl to ir dirba. Jeigu pasitvirtina faktai, yra skiriamos baudos, pažeidėjai atiduodami teismams ir vykdoma visa teisminė procedūra. Taip yra – vieni kuria įstatymus, o kiti galvoja, kaip juos apeiti ir tokių gudručių atsiranda“, - teigė D. Matonienė.

Paklausta, ar gudručių daugėja, ar mažėja, pašnekovė teigė, kad mažėja: „Tokių atvejų mažėja. Pagal Statybos inspekcijos duomenis, nelegalių statybų mažėja, išaiškinimo procentas didėja, patikrų skaičius didėja. Mes darome ir daugiau patikrinimų.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.