R. Lydis nuo 2010-ųjų rudens vadovavo NDRP direkcijai, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) komisija R.Lydį tada išrinko iš penkių pretendentų.

Dabar analogiška komisija, pasak VSTT teisės ir personalo skyriaus vadovės Žydrės Stirbienės, į laisvą Žemaitijos nacionalinio parko (ŽNP) direktoriaus pareigybę rinko vadovą taip pat iš penkių pretendentų.

„Konkursą laimėjo didžiausią patirtį sukaupęs, neabejotinai iniciatyvus, kvalifikuotas specialistas Ramūnas Lydis. Jei per tris dienas konkurso rezultatai nebus apskųsti, Nemuno deltos regioninio parko direktorius po dviejų savaičių kelsis į gimtąją Žemaitiją. Jo šeima iki šiol gyvena Plungėje, ši aplinkybė didžia dalimi lėmė, kad patyręs vadovas nusprendė ten grįžti“,- praėjusį penktadienį žurnalistei sakė Ž.Stirbienė.

„Nemuno deltą paliksiu skaudama širdim, bet gyvenimas verčia keisti darbo vietą, nes buvimas su šeima svarbus, o įsipareigojimas rūpintis Žemaitijos nacionaliniu parku - atsakingas“,- sakė R.Lydis.

Nemuno deltoje per 2,5 metų R.Lydis stengėsi išjudinti be iniciatyvių idėjų dešimtmetį egzistavusį parką. Bet nugyventa infrastruktūra buvo atnaujinta tik keliose vietose,nors patvirtintuose planuose liko numatyta daugiau. Pavyzdžiui, pratęsti pažintinį taką į Aukštumalos pelkę, įrengti kanaluose užtvaras, rekonstruoti lankytojų centrą Rusnėje, prie Pakalnės uosto.

Jei Šilutės savivaldybė nebūtų tokia akla ir kurčia, seniai būtų pasinaudojusi R.Lydžio siūlyta idėja atidaryti ekotaškus, kuriuose būtų parduodama surinkta plastiko ar stiklo tara. Jos Nemuno deltoje pilni pašaliai, nes žvejai palieka jų krūvas, o 30 tūkst. ha teritorijos kuopimui nėra finansinių išteklių. Gelbsti Rusnės, Kintų moksleiviai, gamtai neabejingi žmonės, kiekvieną pavasarį talkomis švarinantys paupius ir pamarį. Bet per vasarą vėl užauga nauji šiukšlių kalnai.

Nemuno deltos regioninį parką paliekantis vadovas R.Lydis yra jau ketvirtas nuo jo įsteigimo 1993 –ais metais. Iki R.Lydžio metus direkcijai vadovavo buvęs Šilutės savivaldybės valdininkas Nerijus Gricevičius, pareigų netekęs po iškirstų medžių skandalo Minijos architektūriniame draustinyje.

N.Gricevičiaus pirmtakai Mindaugas Budginas ir Romualdas Ambrulaitis pasitraukė iš pareigų, nesugebėję užtikrinti teritorijai nei deramos kontrolės, nei svarios ES fondų paramos. Dabar vėl konkurso būdu bus renkamas jau penktasis NDRP vadovas per 20 metų, tikintisv taip būtino progreso.

Žemaitijos nacionialinio parko(ŽNP) vadovu išrinktas R.Lydis 2003 metais yra baigęs Žemės ūkio universitetą, septynerius metus dirbo Aplinkos ministerijos Miškų ūkio departamento plėtros skyriaus vyriausiuoju specialistu, dvejus su puse metų – NDRP direktoriumi.
ŽNP direkcijoje jis sieks 21 tūkst. ha teritorijoje būtų išsaugoti nacionalinės svarbos kraštovaizdžio kompleksus bei kultūrinį paveldą, reprezentuojantį Žemaitijos etnokultūrinės srities gamtos ir kultūros savitumus, užtikrinantį subalansuotą gamtos išteklių naudojimą ir atkūrimą. Parko direkcijos tikslas - sudaryti sąlygas pažintiniam turizmui, moksliniams tyrimams ir aplinkos būklės stebėjimams.