„Tai puikus socialiai atsakingo verslo ir miesto bendradarbiavimo pavyzdys. Džiaugiuosi, kad verslininkai padovanojo panašaus dydžio medį ir viliuosi, kad nusikaltėliai bus surasti. Juk mūsų ateitis kuriama dabar ir visi kartu turime auginti, saugoti savo miestą“, - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį kreipėsi į policiją, kad ši imtųsi tirti, kas nukirto liepą. Gamtai padaryta žala buvo įvertinta 342 Eurais. Padovanotos Vilniui naujos liepos vertė - apie 700 Eurų.

Kol kas manoma, kad tai žmogaus darbas, nors buvo nemažai spėjimų, kad liepą galėjo nugriaužti bebras. Specialistų teigimu, medis buvo nukirstas kirviu, kadangi medžio skiedros liko keturkampis. Bebrui graužiant medžius jos tampa pailgos – atrodo kaip pieštukas. Taip pat neatmetama versija, kad medį galėjo pradėti graužti bebras, o vėliau praeivis kirviu arba dideliu peiliu medį nupjovė. Tačiau pasak medį apžiūrėjusių Želdynų poskyrio specialistų, sužalota liepa tikrai ne bebro, o žmonių darbas.

Nors šiuo atveju medį išniekino ne bebras, tačiau gamtininkai sutinka, kad prie Neries šiuo metu tikrai gali gyventi bebrų. Ir nenuostabu, kad pasivaikščioti išėję vilniečiai galėjo juos pamatyti. Gamtininkai pastebi, kad laukiniai gyvūnai vis labiau pripranta prie miestietiško gyvenimo, išdrąsėja ir vis arčiau eina link žmogaus. Pavyzdžiui, prie žmonių sodybų atklysta lapės, ieškodamos sau maisto. Parskridę paukščiai neretai taip pat traukia prie šiukšlių konteinerių. Kartais gandrai užfiksuojami besiknisantys net sąvartyne.

Dovana Vilniui – sostinės savivaldybės ir vienos viešosios įstaigos iniciatyva, kuria siekiama paskatinti asmenis, įmones ar organizacijas prisidėti kartu gražinant Vilnių. Šio projekto pradžia buvo 2002 m. Vien pernai miestui buvo padovanota dovanų už daugiau nei vieną milijoną litų.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės, Neries krantinėje prie Mindaugo tilto nukirsdinta liepa buvo pasodinta šioje vietoje 2003 metais, jos plotis siekė 19 cm diametro.

GRYNAS.lt savo ruožtu primena pats pirmas aprašęs nukirstos liepos faktą. Tuo metu gamtininkai aiškino, iš kokių požymių galima atskirti, kad šitaip suniokota liepa - ne bebrų darbas.