Žmonės vis dar atsainiai tvarko atliekas ir neretai pasitaiko atvejų, kuomet jos vis dar yra deginamos, teigiama Šiaulių RAAD išplatintame pranešime spaudai. Pažeidėjai degina maišus ir kitą pakuotę, padangas, o kai kas ir žaliąsias atliekas.

Reido metu Šiauliuose, vienos įmonės teritorijoje, vyras degino polietileninius maišus. Panašus pažeidimas nustatytas ir Joniškio rajone, kur maišus degino ūkininkas. Jam ir kitam asmeniui, kuris degino padangas, ne tik paskirtos administracinės baudos (ATPK 83 str.) bet ir skaičiuota gamtai padaryta žala. Nenustatytas atliekų kiekis rastas sudegintas Akmenės rajone, vienos bendrovės teritorijoje. Įmonės vadybininkui surašytas protokolas ir skirta administracinė baudą.

Kartais žmonės nepaiso ir draudimo miestuose ir miesteliuose deginti žaliąsias sodo ir daržo atliekas. Aplinkosaugininkai primena, kad už atliekų deginimą administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudas piliečiams iki 57 eurų, o pareigūnams iki 115 eurų.

Akcijos „Atliekų deginimo prevencija“ metu nustatyta ir kitų pažeidimų, tokių kaip atliekų apskaitos aplaidus tvarkymas arba netvarkymas. Taip pat išsiaiškinta nemažai eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardymo atvejų. Vien Šiaulių agentūros aplinkosaugininkai nustatė 7 pažeidimus, kuomet mašinos buvo ardomos neturint nustatyta tvarka išduoto taršos leidimo. Už neteisėtai vykdomą eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardymą, administracinių teisės pažeidimų kodekso 512 str. 6 d. numato baudą - piliečiams iki 289 eurų, pareigūnams iki 579 eurų ir juridinių asmenų vadovams iki 868 eurų.

Vykdant akciją „Automobilį statyk atsakingai“ daugiau kaip 20 piliečių nubausta už tai, kad savo transporto priemones statė šalia vandens arba ant žalios vejos. Akcijos metu ne tik apžiūrėtos pakrantės bet ir tikrinti žvejai bei atkreiptas dėmesys ir į kitus apsauginės pakrančių juostos pažeidimus. Pasitaikė atvejų kuomet ūkininkai nepaisė pakrantės apsaugos juostos ir ją suardavo.

Saugomų teritorijų įstatymas numato, kad pakrantės apsaugos juostoje draudžiama:

1) tverti tvoras, išskyrus atvejus, kai aptverti numatyta normatyviniuose dokumentuose dėl eksploatavimo saugumo;

2) naudoti trąšas, pesticidus ir kitus chemikalus;

3) dirbti žemę, ardyti velėną, išskyrus kultūrinių pievų atsėjimą, arčiau kaip 2 metrai nuo kranto ganyti gyvulius;

4) statyti autotransporto priemones arčiau kaip 25 metrai nuo vandens telkinio kranto.

Nepaisantiems šių reikalavimų administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudas – piliečiams iki 144 eurų, pareigūnams iki 289 eurų.

Nors akcijos ir baigėsi, tačiau tikrinimai bus atliekami ir toliau, o apie daromus aplinkosauginius pažeidimus piliečiai visada gali pranešti bendruoju pagalbos tel. 112.