Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius, reaguodamas į tai, kad buvo savavališkai nugriauta dalis kareivinių pastato sienos, vakar išnagrinėjo administracinio teisės pažeidimo bylą dėl Kauno Žemųjų Šančių kareivinių pirmojo pastatų komplekso pastato šiaurės rytinio fasado sienos išgriovimo.

Nustatyta, kad rangovas vasario 9 d. vykdydamas pastato A. Juozapavičiaus pr. 11A Kaune valymo darbus ir metalinių vartų demontavimo darbus, neturėdamas Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus pritarimo, išgriovė dalį pastato šiaurės rytinio fasado sienos.

Rangovas motyvavo savo veiksmus tuo, kad sienos būklė buvo labai bloga, įrengti sienoje tarybiniai vartai buvo demontuoti ir dalis sienos nugriuvo savaime, kitą dalį sienos nuardė rangovas savo iniciatyva, negavęs Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus leidimo/derinimo.

Pažymėtina, kad tokiais veiksmais buvo nusižengta LR Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo reikalavimams. Išnagrinėjus bylos aplinkybes, rangovo atstovui skirta maksimali įstatyme numatyta 860 Eur bauda ir įteiktas reikalavimas atstatyti sieną į pirminę padėtį. Rangovas pažeidimo neginčijo, baudą sumokės, pažadėjo ateityje nenusižengti bei atstatyti nugriautą sieną.

Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius pažymi, kad Kaune nebus toleruojami savavališki kultūros paveldo objektus darkantys veiksmai bei principingai taikys visas įmanomas baudžiamojo poveikio priemones. Kita vertus, departamentas pranešime spaudai dėkoja tiek rangovui, tiek verslininkams už drąsą ir ryžtą investuoti į visiškai apleistą apverktinos būklės istorinių statinių kompleksą ir ragina ateityje kartu ieškoti teisėtų ir visiems priimtinų sprendimų, padėsiančių atgaivinti šią unikalią miesto teritoriją.