Reaktyviniai degalai iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaminami netoli Porvo miesto (Suomija) esančioje „Neste“ perdirbimo gamykloje ir atitinka itin griežtus šiems degalams keliamus reikalavimus. Šie degalai lygiomis dalimis sumaišomi su tradiciniais ir Oslą pasiekia naudojant įprastą infrastruktūrą bei techniką, teigiama „Neste“ pranešime spaudai.

„Remdamasi Paryžiaus klimato kaitos mažinimo sutartimi ir tvaraus verslo veikimo principais, aviacijos pramonė siekia mažinti į aplinką patenkančių ir šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų kiekį. Mes aktyviai bendradarbiaujame su aviacijos pramone, siekdami padėti spręsti šį iššūkį. Šiandien didžiuojamės Oslo Gardermoen oro uostui tiekdami iš atsinaujinančių šaltinių gaminamus reaktyvinius degalus, kurie gali būti maišomi su įprastais, iš iškastinių šaltinių gaminamais degalais“, – sako Kaisa Hietala, „Neste“ viceprezidentė, atsakinga už iš atsinaujinančių išteklių gaminamus produktus.

Pasak jos, aviacijos sektoriaus išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimas naudojant iš atsinaujinančių šaltinių gaminamus degalus šiuo metu yra labiau ribojamas teisės aktų negu aviacijos pramonės strateginių planų.

„Iš atsinaujinančių išteklių gaminami reaktyviniai degalai yra tokie pat efektyvūs kaip ir įprastiniai. Tad naudojant šių degalų mišinį galima efektyviai mažinti aviacijos sektoriaus išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Žadame tęsti bendradarbiavimą su aviacijos pramone siekdami, kad iš atsinaujinančių šaltinių gaminami reaktyviniai degalai būtų prieinami“, – sako K. Hietala.

„Neste“ reaktyviniai degalai iš atsinaujinančių šaltinių gaminami Porvo perdirbimo gamykloje iš tvariai gaminamo 100 proc. sertifikuoto judros aliejaus. Šių reaktyvinių degalų gamyba yra ES finansuojamo ITAKA projekto dalis. Naudojant iš atsinaujinančių šaltinių pagamintus reaktyvinius degalus, šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų emisijos sumažėja 47 proc., palyginti su tradiciniais šios rūšies degalais.