„Pagaliau turime objektyvius duomenis apie vilkų populiacijos dydį. Galiu užtikrinti, kad ši apskaita – pati tiksliausia iš kada nors anksčiau vykdytų. Visų pirma dėl to, kad apskaita buvo vykdoma ne tik valstybiniuose, tačiau ir privačiuose miškuose. Rezultatus apibendrino kompetentinga komisija, sudaryta iš mokslininkų bei miškininkų. Ne mažiau svarbu ir tai, kad visą procesą nuo pradžios iki pabaigos stebėjo ir suklysti ar nuklysti neleido nevyriausybinių organizacijų atstovai“, - teigė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Tikslus minimalus vilkų populiacijos kiekis – 208 gyvūnai. Tokį skaičių pateikė Valstybinės miškų tarnybos sudaryta komisija. Jos darbe dalyvavo ir gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ nariai.

Visuotinis vilkų skaičiavimas Lietuvoje vykdytas vasario 21 d. Tikslus vilkų skaičius turėjo būti apskaičiuotas dar kovo pabaigoje, bet skaičiavimas užtruko dėl pakartotinio duomenų tikslinimo ir blogai užpildytų skaičiavimo anketų.

Vilkų skaičius pagal apskritis:

Alytaus - 33 vnt.
Kauno - 20 vnt.
Klaipėdos - 10 vnt.
Marijampolės - 10 vnt.
Panevėžio - 27 vnt.
Šiaulių - 32 vnt.
Tauragės - 23 vnt.
Telšių - 10 vnt.
Utenos - 17 vnt.
Vilniaus - 26 vnt.

Vilkų turėtų būti daugiau

„Mums priekaištaudavo, kad mes anksčiau skelbdavome tik bendrą vilkų skaičių, bet nežiūrėdavome į regionus, kur kiek tų vilkų yra. Dabar viskas aiškiau. Žiūrėdami į duomenis galima pasakyti, kad turbūt nei vienoje apskrityje vilkai nėra susikoncentravę“, – GRYNAS.lt teigė V. Mazuronis.

Ar tai reiškia, kad kitą medžioklės sezoną vilkai nebus medžiojami? „Dar anksti pasakyti. Su specialistais tikrai diskutuosime. Mano supratimu, vilkų šalyje nėra labai daug. Mano manymu jų turėtų būti daugiau. Anksčiau buvo kalbama, kad būtų racionalu mūsų šalies plote turėti apie 250 vilkų. Tad gali būti, kad nuspręsime šiemet neleisti medžioti vilkų, bet dar kiek anksti apie tai šnekėti“, – teigė ministras.

V. Mazuronis neatmetė galimybės, kad jei vis tik būtų nuspręsta kelis vilkus sumedžioti, bus atsižvelgiama ir į medžioklės rajonavimą, t.y. sumedžioti būtų leista tik ten, kur vilkai padaro per daug nuostolių.

GRYNAS.lt sspūdžiai iš vilkų apskaitos: miškas knibžda žvėrių, tik ne vilkų