Prieš šių metų pabaigoje numatytą Jungtinių Tautų (JT) viršūnių susitikimą klimato kaitos klausimais septynių didžiųjų pramonių valstybių vadovai paragino iki amžiaus vidurio sumažinti dujų emisijas 40-70 procentų, lyginant su 2010 metų lygiu.

G-7 lyderiai taip pat pakartojo 2009 metais Kopenhagoje vykusiame JT viršūnių susitikime duotą pažadą siekti, kad klimato šiltėjimas per šį amžių neviršytų 2 laipsnių Celsijaus, lyginant su priešindustrinio laikotarpio lygiu.

Mokslininkai perspėja, kad, išlikus dabartinėms tendencijoms, temperatūra per tą patį laikotarpį gali pakilti net 4 laipsniais.

„Sprendžiant klimato kaitos problemą reikia skubių ir konkrečių veiksmų“, – nurodoma baigiamajame pareiškime, kuris buvo paskelbtas po dvi dienas trukusio viršūnių susitikimo Vokietijoje.

„Pabrėžiame, kad reikia smarkiai sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išsiskyrimą, dekarbonizuojant pasaulinę ekonomiką šį šimtmetį“, – sakoma dokumente.

Tikslas sumažinti šilumą sulaikančių dujų kiekius turėtų sulėtinti klimato atšilimą, dėl kurio, anot mokslininkų, tirpsta planetos ledynai kalnuose ir ledų plotai ašigalių regionuose, kyla vandenyno lygis, dažnėja ir stiprėja audros, potvyniai ir sausros.

Didžiojo septyneto (G-7) šalims – Didžiajai Britanijai, Kanadai, Prancūzijai, Vokietijai, Italijai, Japonijai ir JAV – tenka apie 10 proc. viso pasaulio gyventojų, o išmetalų – ketvirtadalis.

G-7 lyderių susitikime nedalyvavusi Kinija yra didžiausia pasaulyje teršėja, taip pat prie taršos svariai prisideda Indija, Rusija, Brazilija.

G-7 lyderiai pažymėjo ketiną bendrai sutelkti finansų iš valstybinių ir privačių šaltinių į anksčiau sutartą 100 mlrd. JAV dolerių fondą klimato gerinimo pastangoms neturtingose šalyse nuo 2020 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)