Antradienį VSAT Pagėgių rinktinės Viešvilės užkardos pasieniečiai, naudodamiesi pasienyje su Rusija įrengta technine kontrolės stebėjimo sistema, pastebėjo katerį su dviem vyrais. Jis plaukė Nemunu, kurio viduriu eina siena, ties Jurbarko rajono Kazikėnų kaimu.

VSAT pareigūnams šie žvejai pasirodė įtartini, todėl jie stebėjimo kameras nukreipė į katerį ir jį pasekė. Paaiškėjo, kad vyrai neleistinu būdu gaudo šiuo metu nekimbančius šamus. Iš katerio jie stengėsi ne masalu suvilioti žuvis, o tiesiog aštriais žvejybos įrankiais drastiškai juos užkabinti ir įvilkti į katerį. Pagal žvejybos taisykles taip netyčia užkabinus žuvį ji nedelsiant turi būti paleista.

VSAT pareigūnai apie užfiksuotus brakonierius iškart informavo Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Jurbarko rajono aplinkos apsaugos agentūros darbuotojus. Viešvilės pasieniečiai kartu su aplinkosaugininkais nuvyko prie Nemuno, kur patikrino stebėjimo sistema užfiksuotą katerį ir juo plaukusius 29 –erių bei 51-erių Jurbarko rajono gyventojus.

Šie VSAT pareigūnams pateikė reikiamus pasienio ruože būti dokumentus. Kateryje buvo du šamai. Už teisės aktų, reglamentuojančių mėgėjišką žūklę, pažeidimus Jurbarko rajono gyventojams Jurbarko aplinkosaugininkai pradėjo administracinės bylos teiseną. Surinkta informacija bus perduota Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnams, kurie atliks šio įvykio tyrimą. Už tai pažeidėjams gresia įspėjimas arba bauda nuo 7 iki 57 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

Nepraėjus nė valandai po minėto katerio patikrinimo Viešvilės pasieniečiai Nemune ties Kazikėnais užfiksavo dar vieną panašią plaukiojimo priemonę. Šiuo kateriu plaukęs vyras, kaip per stebėjimo sistemą matė VSAT pareigūnai, irgi žvejojo neleistinu būdu. Viešvilės užkardos pareigūnai su aplinkosaugininkais netrukus išsiaiškino, kad šis 35-erių Jurbarko rajono gyventojas irgi buvo pagavęs du šamus. Jurbarko rajono aplinkosaugininkai dėl teisės aktų, reglamentuojančių mėgėjų žvejybą, pažeidimo pradėjo dar vieną administracinės bylos teiseną.