Žemės savininkas: tai ežeras lenda į mūsų sklypus

GRYNAS.lt gavo informacijos, kad Vilkaviškio rajono aplinkosaugininkams niekaip nepavyksta įtikinti Paežerių ežero pakrantę apsitvėrusių keturių žemės sklypų savininkų jas patraukti taip, kad iki vandens liktų penkių metrų atstumas. Nuo gegužės 1-osios įsigaliojus naujajai tvarkai žemės savininkams, nepaklūstantiems šiam reikalavimui, už vieną tvoros metrą per mėnesį teks pakloti po 500 litų.

Kai kurie šalia Vilkaviškio esančioje sodų bendrijoje ištaigingus vasarnamius su išpuoselėta aplinka turintys žmonės šiam reikalavimui paklusti nėra nusiteikę. Su tvora atsisveikinti arba ją patraukti nenori keturi gyventojai. Du iš jų – rajone žinomi politikai: tarybos narys P. Žilionis ir visai neseniai mandato atsisakęs būsimasis Vilkaviškio rajono ligoninės direktorius L. Blažaitis.

Rajono tarybos narys P. Žilionis GRYNAS.lt pripažino, kad iš tiesų jis ir jo kaimynai darys viską, kad tik nereikėtų išardyti tvoros. Vietos politikas aiškino, kad ne žemės savininkai pasiglemžė ežero pakrantes, bet ežeras „savinasi“ jų valdomus kelių arų sklypus. Visgi šis politikas formaliai nėra žemės sklypo savininkas, nes jį neseniai perleido savo sūnui, gyvenančiam kitame mieste.

Anot jo, Paežerių ežeras kiekvienais metais palengva juda į kolektyvinių sodų pusę, taip tirpdydamas sodininkų valdas. Be to, pašnekovas prisiminė, kad toje vietoje, kur dabar švartuojamos jachtos, anksčiau ganydavosi karvės.
P. Žilionis
Ir apskritai, ko ten eiti? Juk šalia yra du pliažai. Mes visada pasakom: ką čia veiki, jaunuoli? Pasako, kad atėjo pas draugą. Tada paklausiam: kokia pavardė? Jei nepasako, tada paprašom, kad malonėtų apleisti teritoriją.

„Šitie sklypai padalinti 1976 m. Tada ežeras nuo mūsų sklypo buvo už puskilometrio. O 1983 m. dėl supilto pylimo buvo pakeltas dvejais metrais. Tuomet iki ežero liko 8-10 metrų. Be to, per mūsų ežerą įstrižai teka upė. Todėl pavasarį pirmiausia ištirpsta jos vaga. O prie kranto vis dar lieka 20 cm storio ledas. O kai papučia vakarų vėjas, lytys pradeda „lipti“ į krantą. Jeigu netekėtų upė ir ledas tirptų vienodai, lytys krantų neardytų. O dabar yra labai didelė krantų erozija. Jis vis juda į mūsų sklypų pusę“, - pasakojo P. Žilionis.

Aplinkosaugininkus skųs teismui

Pašnekovas aiškino, kad neseniai į kolektyvinius sodus padėties įvertinti buvo atvykęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis ir viceministras Linas Jonauskas. Tačiau P. Žilionis apgailestavo niekaip negalėjęs pabendrauti su svečiais. Nepaisant to, apie tvorą vietos politikas Aplinkos ministerijos vadovams klausimų uždavė savivaldybėje vykusio susitikimo metu. Tačiau svečiai iš sostinės ežerą aptvėrusiems vilkaviškiečiams gerų žinių neturėjo – tvoras teks atitraukti arba išvis nugriauti.
Taip atrodo L. Blažaičio tvora
P. Žilionis aiškino labai pasipiktinęs naująja tvarka ir pripažino, kad ežerą aptvėrę keturi kaimynai priėmė bendrą sprendimą – naujuosius reikalavimus skųsti teismui. „Ministro paprašiau išimties, nes mūsų situacija nestandartinė. Bet V. Mazuronis pasakė, kad jokių išimčių nebus. Aš maniau, kad jis protingas žmogus... Kur tai matyta: ežeras į mus „eina“, o mes turime traukti tvoras. Juo labiau, kad yra palikta vietos, kur paežere žmonės gali praeiti. Juk galima padaryti įstatymo pataisą. R. Malinauskas gerai jam (aplinkos ministrui – red. past.) paaiškino. Aš sutinku su R. Malinausko pozicija: žemė pagal Konstituciją yra šventa ir neliečiama. O dabar parašo ministras įsakymą – ir kerta kaip kirviu. Toks įsakymas reikalingas, bet reikia taikyti išimtis. Žinau, kad V. Mazuronį išrinko į Europos parlamentą, tai gal protingesnis į jo vietą ateis ir pakeis tą tvarką. Aš esu pasipiktinęs tokiu ministru“, - teigė pašnekovas, laukiantis pasikeitimų Aplinkos ministerijoje.
P. Žilionis
Tvoros patys nė už ką negriausim. Tada žemės visai sumažėtų. Mano sklype pavėsinė, medžiai yra. Kitam kaimynui tektų pirtį griauti. Kur logika?

Galiausiai jis teigė niekaip negalintis suprasti, kodėl žmonės turėtų šmirinėti po jo sklypą. Vietos politikas sakė, kad šalia yra du pliažai, kuriais gali naudotis visi norintys. „Šitiek vagysčių pasitaiko. Ir apskritai, ko ten eiti? Juk šalia yra du pliažai. Mes visada pasakom: ką čia veiki, jaunuoli? Pasako, kad atėjo pas draugą. Tada paklausiam: kokia pavardė? Jei nepasako, tada paprašom, kad malonėtų apleisti teritoriją. Pas tvarkingą gaspadorių sklypas visada aptvertas“, - pokalbių su poilsiautojais akimirkas prisiminė P. Žilionis.

Pasidomėjus, kodėl jis nenori tvorą šiek tiek patraukti, kad iki vandens liktų 5 metrai, 4,9 arų sklypą valdantis vyras aiškino, kad dėl to labai sumažėtų žemės valda, be to, tektų ardyti pavėsinę ir išpjauti dalį medžių. Galiausiai jis teigė, kad tvoros konstrukcijos yra labai tvirtos, todėl ilgai užtruktų darbai. Kaip tik dėl to P. Žilionis ir jo kaimynai nusiteikę kovą su aplinkosaugininkais  pratęsti teisme.
P. Žilionis nesupranta, kodėl žmonės turėtų vaikščioti ežero pakrantėmis

„Tvorą patraukti sunku, nes ji gerai įbetonuota. Jei bus įpareigojimas tvorą nugriauti, mes visi iš karto kreipsimės į Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento direktorių, kad tokį nurodymą jis panaikintų. Jei jis to nepadarys, samdysime advokatą ir kreipsimės į teismą. Tvoros patys nė už ką negriausim. Tada žemės visai sumažėtų. Mano sklype pavėsinė, medžiai yra. Kitam kaimynui tektų pirtį griauti. Kur logika?“ – aplinkosaugininkų užmojais piktinosi vyras.

Su būsimu Vilkaviškio ligoninės vadovu GRYNAS.lt susisiekti nepavyko. Mobiliuoju darbo telefonu atsiliepęs vyras nukirto, kad čia ne L. Blažaitis ir kaip mat išjungė telefoną. Vėliau tuo pačiu telefonu prisiskambinti nepavyko, o asmeninis telefonas po kelių skambučių taip pat buvo išjungtas.

Aplinkosaugininkai teismo nebijo

Vilkaviškio rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Vitas Bakas GRYNAS.lt patvirtino, kad keturių žemės sklypų savininkų tvoros prie Paežerių ežero iš tiesų stovi nelegaliai. Pareigūnas teigė artimiausiu metu jų laukiantis agentūroje, kur žemės savininkams bus įteikti įpareigojimai nugriauti nelegalius statinius.
Būsimojo Vilkaviškio ligoninės direktoriaus tvora yra per arti ežero

„Pagal dabartinę ministro numatytą tvarką gegužės 7 d. prie Paežerių ežero vykdėme specialią akciją, kurios metu buvo užfiksuotos keturių žemės sklypų savininkų tvoros, stovinčios arčiau nei 5 metrai iki ežero. Visas tvoras užregistravome ir savininkams išsiunčiau kvietimus nustatytu laiku atvykti į agentūrą. Jiems bus surašyti privalomi nurodymai tvoras nugriauti, bet kiek žinau, šie žmonės ruošiasi šį sprendimą skųsti Marijampolės RAAD vadovui, o jei jis sprendimo nepanaikins, šie žmonės nusiteikę kreiptis į teismą. Jie sako, kad lauks teismo verdikto ir tik tada griaus tvoras“, - sakė pareigūnas, pridėjęs, kad kol byla bus nagrinėjama teisme, tvorų savininkams po 500 Lt per mėnesį mokėti nereikės.

Jo teigimu, tvorą nuo ežero skiria nuo 1 iki 3 metrų, bet reikalaujamos 5 metrų ribos nėra niekur. Kaip tik todėl, V. Bako teigimu, tvorų savininkai nelegalius statinius turi patraukti: „5 metrų atstumo niekur nėra. Mes vadovaujamės teisės aktais, todėl nurodysime, kad atstumas negali būti mažesnis nei 5 metrai. O jų teisė skųsti.“