100 tonų elektronikos

Nors vasaros pradžia nelepino gerais orais, tačiau lietuviško kino mylėtojai ir aplinkos saugotojai per gegužę, birželį ir dalį liepos mėnesio su nemokamo kino seansais po atviru dangumi aplankė nemažai Lietuvos vietovių, iš kurių atliekų tvarkytojai parvežė beveik 100 tonų elektronikos ir baterijų atliekų. 

Šiemet jėgas suvienijo du projektai „Sidabrinės gervės naktys 2014“ bei „Mes rūšiuojam“, todėl įvairių Lietuvos regionų gyventojai turi galimybę ne tik pasižiūrėti lietuviškus filmus, bet ir nemokamai atiduoti elektronikos ir baterijų atliekas. Gamintojų ir Importuotojų Asociacija projekto metu vykdo visuomenės švietimą, taip pat kuria atliekų surinkimo tinklą, kuo patogesnį kiekvieno Lietuvos kampelio gyventojui, taip pat įvairiais prizais apdovanoja rūšiuojančius, o daugiausiai atliekų surinkusiai seniūnijai po kino festivalio padovanos vaikų žaidimo aikštelę. Per pusę vasaros projekto renginiai aplankė Vilnius, Kauno, Tauragės, Panevėžio apskritis. Likusias apskritis planuojama aplankyti iki rugsėjo pabaigos.

Patogumui – specialios aikštelės

Projekto organizatoriai nepamiršo pasirūpinti ir tais gyventojai, kurie nesuskubo prisidėti prie projekto „Mes rūšiuojam“ ir nemokamai pasižiūrėti lietuviško kino. Tie, kurių namuose jau po projekto apsilankymo jų gyvenvietėje atsirado elektronikos atliekų, gali atliekas priduoti regioninio atliekų tvarkymo centro aikštelėse - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Telšiuose, Utenoje, Marijampolėje, Tauragėje ir Alytuje.

Panevėžio regioninio atliekų tvarkymo centro (RATC) direktorius Arturas Grucė sako, jog į specialias atliekų tvarkymo centro aikšteles atkeliauja vis daugiau ir daugiau elektronikos ir buitinės technikos atliekų.
A. Skinulis
Negaliu nesutikti, kad dėmesys aplinkos apsaugai priklauso ir nuo žmonių gyvenimo gerovės – kuo geriau žmonės gyvena, tuo daugiau dėmesio skiria atliekų tvarkymui. Turtingose šalyse niekas nesipiktina, kad atliekų tvarkymas yra mokamas, tuo tarpu mes dar pratinamės prie šios minties.

„Nuo 2009 iki 2013 metų aikštelėse surenkamų atliekų kiekis padidėjo 2,5 karto“, - pasakoja Panevėžio RATC vadovas. Jo vadovaujamas centras visame Panevėžio regione prižiūri 8 atliekų surinkimo aikšteles. Į jas per praėjusius metus pateko beveik 4,2 tūkst. tonų atliekų. 

A.Grucė džiaugėsi, kad mūsų žmonių sąmoningumas auga, vis daugiau atliekų pakliūva ten, kur jos tinkamai sutvarkomos. Kalbėdamas apie atliekų tvarkymo sistemą, A.Grucė minėjo užsienio pavyzdžius ir išreiškė viltį, kad pas mus atliekų tvarkymo sistema susiformuos greičiau, nei tai vyko Vakarų šalyse.

Anot A.Grucės, prie atliekų surinkimo prisideda įvairios akcijos ir projektai. Gyventojams jų metu pateikiama daug naudingos informacijos. O RATC darbuotojai stengiasi, kad gyventojams būtų kuo patogiau atliekas atiduoti aikštelėje – darbo laikas prailgintas nuo 5 iki 6 darbo dienų.

„Negaliu nesutikti, kad dėmesys aplinkos apsaugai priklauso ir nuo žmonių gyvenimo gerovės – kuo geriau žmonės gyvena, tuo daugiau dėmesio skiria atliekų tvarkymui. Turtingose šalyse niekas nesipiktina, kad atliekų tvarkymas yra mokamas, tuo tarpu mes dar pratinamės prie šios minties. Manau, kad augant gerovei, žmonės Lietuvoje atliekų rūšiavimui ir tvarkymui skirs vis daugiau dėmesio“, - sako A.Grucė.


Regionų atskirties mažinimui

Gamintojų ir Importuotojų Asociacijos vadovas Alfredas Skinulis sako, jog Lietuvos regionuose neretai stinga pačių elementariausių galimybių, kurios yra savaime suprantamos didžiųjų miestų gyventojams. Todėl regionų gyventojams svarbu pateikti informaciją apie atliekų tvarkymą bei rūšiavimą ir taip ugdyti žmonių sąmoningumą. Anot A.Skinulio, kuo plačiau žmonėms bus skleidžiama informacija, kuo toliau nuo didžiųjų miestų lankysis projekto dalyviai, tuo greičiau augs mūsų žmonių sąmoningumas ir regionų atskirtis nebebus tokia ryški.
Citata
A.Grucė džiaugėsi, kad mūsų žmonių sąmoningumas auga, vis daugiau atliekų pakliūva ten, kur jos tinkamai sutvarkomos. Kalbėdamas apie atliekų tvarkymo sistemą, A.Grucė minėjo užsienio pavyzdžius ir išreiškė viltį, kad pas mus atliekų tvarkymo sistema susiformuos greičiau, nei tai vyko Vakarų šalyse.

„Įvairiais būdais mėginame skatinti žmonių susidomėjimą, tai pakankamai sudėtingas darbas šiais informacijos gausos laikais, bet tikime, kad bendras darbas su „Sidabrinės gervės naktys“ komanda, regioniniais atliekų tvarkymo centrais bei savivaldybėmis leis mums žengti nemažą žingsnį į priekį“, - sako A.Skinulis.

Kaip žinoma, šios vasaros projektas prasidėjo gegužę ir tęsis iki rugsėjo pabaigos. Penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais skirtingose Lietuvos savivaldybėse vyksta „Sidabrinės gervės naktys 2014“ kino seansai po atviru dangumi. Taip norima kuo didesnį skaičių žmonių sudominti lietuviška kultūra ir informuoti žmones apie atliekų rūšiavimo, surinkimo ir tvarkymo tvarką. Visi šie veiksmai skirti regionų atskirties mažinimui, kas yra svarbu ugdant sveiką, visavertę visuomenę.