„Kuo toliau, tuo mažiau visose Europos Sąjungos šalyse bus parduodama neekonomiškų senųjų kaitrinių lempučių, todėl tikėtina, jog žmonės ims labiau naudoti taupiąsias lemputes, – pastebi senų, energiją taupančių lempučių tvarkymu besirūpinančios VšĮ „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė. – Šios lemputės turi akivaizdžių privalumų, pavyzdžiui, šviečia 5-15 kartų ilgiau nei kaitrinės lemputės, naudoja mažiau elektros energijos. Tačiau, dėl šiose lemputėse esančio gyvsidabrio, perdegusios jos yra priskiriamos prie pavojingų atliekų“.

T. Ruželė atkreipia dėmesį, jog su taupančiomis lemputėmis reikia elgtis atsargiai ne tik tada, kai jos perdega. Štai patarimai, kurie padės tinkamai pasirūpinti namų aplinka sudužus tokiai lemputei:

1. Atidarykite kambario langus, kad į patalpą patektų gryno oro.
2. Bent 15 minučių pravėdinkite patalpą.
3. Drėgnu skudurėliu surinkite lemputės šukes. Negalima šukių siurbti dulkių siurbliu.
4. Venkite odos kontakto su lemputės šukėmis.
5. Surinktas lemputės šukes sudėkite į sandarų stiklainį ir jį užsukite dangteliu.
6. Stiklainį su šukėmis nuneškite į bet kurią lempučių surinkimo vietą (jų visoje Lietuvoje yra daugiau nei 150).
7. Sudužusių taupiųjų lempučių niekada nemeskite kartu su kitomis komunalinėmis atliekomis.

„Ekošviesos“ vadovas teigia, kad sudužus vienai taupiajai lemputei nieko baisaus nenutiks, tačiau jei jų namuose buvo sudaužyta 10 ar daugiau, gali kilti realus pavojus sveikatai. „Sudužus 20-čiai energiją taupančių lempučių, į aplinką papultų 100 mg gyvsidabrio – toks jo kiekis jau yra pavojingas sveikatai, O sudužus 60-čiai ir į aplinką pakliuvus atitinkamai 300 mg gyvsidabrio, gali net kilti grėsmė gyvybei, – pabrėžia T. Ruželė, atkreipdamas dėmesį, kad su elektrą taupančiomis lemputėmis reikia elgtis taip pat atsargiai ir atsakingai, kaip su medicininiais gyvsidabrio termometrais.

46 Lietuvos miestuose veikia daugiau nei 150 punktų, kuriuose yra priimamos energiją taupančios lemputės. Specialių dėžučių energiją taupančioms lemputėms surinkti yra prekybos tinklo „Topo centras“ parduotuvėse (21), prekybos centruose „Senukai“ (40), Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ klientų aptarnavimo centruose (40).

Elektrą taupančių lempučių surinkimo punktų adresai skelbiami interneto svetainėje www.eko-sviesa.lt